Emil Forsbergs helt ärliga ord – om stora sorgen efter sommarens EM: ”Helt ärligt… Det har varit mörkt”

Sverige åkte ur EM på värsta tänkbara sätt.
För Emil Forsberg har det varit tungt att hantera.
– Ska jag vara helt ärligt har det känts ganska mörkt, säger han.

Det såg så bra ut för det svenska landslaget. Man imponerade stort under EM:s gruppspel där man slutade etta, före världsnationen Spanien, samt Polen och Slovakien.

Ärliga orden

Man gick in i åttondelsfinalen mot Ukraina som superfavorit, och var det bättre laget under ordinarie matchtid. Men det slutade med en svensk mardröm. Marcus Danielson fick rött kort under förlängningen efter att ha sparkat sina dobbar i motståndarens knän, och precis innan klockan slog 120 minuter kom avgörandet, och Sverige fick åka hem.

210901 Emil Forsberg of the Swedish national team during a press conference on September 1, 2021 in Stockholm. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

För Emil Forsberg blev förlusten än tyngre med tanke på att han under matchen hade två bollar i ramen. När landslaget nu återsamlats för VM-kval har han tvingats återuppleva de ödesdigra ögonblicken.

– Peter (Wettergren, tränare) har redan visat både mitt stolpskott och ribbskott, det var inte kul. Men det känns ändå hemma när man kommer tillbaka till landslaget, vi tar hand om varandra och har riktigt bra lagsammanhållning, säger han till Expressen.

”Har varit mörkt…”

Emil Forsberg hyllades stort under mästerskapet och var Sveriges ledande spelare genom samtliga matcher, men det var en klen tröst.

– Ska jag vara helt ärligt har det känts ganska mörkt. Man har varit glad för lagets skull att vi vann gruppen och hade otroligt roligt tillsammans under hela mästerskapet, det var en tid som man mådde oerhört bra i och det var kul. Vi ville ta oss längre så att åka ut på ett så snöpligt sätt med allt som hände i matchen det gör mer att det blir mörkt. Vi hade mer att hämta där kände vi alla i laget, så det var en mörk känsla, en dålig känsla. 

210629 Emil Forsberg of Sweden looks dejected during the UEFA Euro 2020 Football Championship round of 16 match between Sweden and Ukraina on June 29, 2021 in Glasgow. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Efter några månader så ser han nu saker lite lättare än tidigare.

– Jag har alltid svårt att ranka mina egna insatser men det är klart man är glad för att få göra mål och hjälpa laget att vinna matcher. Nu räckte det tyvärr bara till åttondel och då blir man självkritisk och besviken. Men det är klart att jag är stolt över det vi åstadkom när vi vann en tuff grupp som inte många trodde att vi skulle göra och det är det vi tar med oss, och tiden vi hade som lag det var fantastiskt kul.

LÄS MER: Janne Anderssons klockrena pik till spanska tränaren – efter jättekritiken under EM: ”Om han inte är nöjd så…”

Få våra nyhetsbrev!