Domarikonen Pierluigi Collina avslöjar sanningen om de långa tilläggstiderna i VM: ”Bli inte förvånade om…”

De långa tilläggstiderna har varit en snackis under upptakten av fotbolls-VM i Qatar.
I Englands möte med Iran uppgick den totala tilläggstiden till nästan 30 (!) minuter.
Nu avslöjar den legendariske domaren Pierluigi Collina varför.

Fotbolls-VM i Qatar är bara ett par dagar gammalt, men tilläggstiden i matcherna har redan hunnit bli en stor snackis. I normala fall är nog de flesta som följer fotbollen vana vid att domarteamet lägger på 3-4 minuter på de två halvlekarna. Men under matcherna som hittills ägt rum under VM har vi fått se något helt annat.

Långa tilläggstider

Det har inte varit ovanligt att tilläggstiden i matchernas två halvlekar har uppgått till 10 minuter, och i vissa fall ännu mer än så. Tar man måndagens match mellan England och Iran som exempel så spelades det nästan en halvlek till – sedan domaren valt att lägga på nästan en halvtimme i tilläggstid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Övertid, fotbolls-VM
Det har varit oerhört långa övertider i fotbolls-VM hittills. FOTO: Twitter

De många och långa tilläggsminuterna har fått tittare att ställa sig frågande – men nu kommer en förklaring på det hela.

LÄS MER: SVT-experten Jonas Erikssons stenhårda kritik under VM – vädjar nu till Sverige: ”De borde sätta ned foten”

Ikonens förklaring

Det är den numera pensionerade domarikonen Pierluigi Collina som i en intervju med ESPN gått ut och berättat sanningen om varför det ser ut som det gör.
– När vi pratar om tid som man går miste om i en match så ska vi skilja på den tid som vi går miste om på grund av händelser i matchen och den tid som försvinner genom att spelare aktivt maskar. I en match är det i genomsnitt nio minuter som försvinner bara på grund av exempelvis inkast.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pierluigi Collina, fotbolls-VM
Domarikonen Pierluigi Collina förklarar de långa övertiderna i VM. FOTO: Twitter

LÄS MER: Christian Eriksens ärliga ord inför VM – är tillbaka bara 18 månader efter hjärtstoppet: ”Bara glad att jag lever”

Collina fortsätter, och förklarar att man nuförtiden är tydligare med att lägga på den tid som faktiskt försvunnit under matchens gång.
– Vi är mer noggranna med att kalkylera den tiden som som ska läggas på varje halvlek. Redan under VM i Ryssland sa vi till spelarna att ”bli inte förvånade om fjärdedomarens skylt visar upp många minuter”.
– Om man tar ett mål som exempel så tar det ungefär en och en halv minut med tillhörande firande. Vad vi verkligen vill uppnå är att på ett korrekt sätt kalkylera hur många minuter som faktiskt försvunnit.