SVT-experten Jonas Erikssons stenhårda kritik under VM – vädjar nu till Sverige: ”De borde sätta ned foten”

Under lördagen – dagen innan VM sparkades igång – höll Fifas ordförande Gianni Infantino ett minst sagt uppmärksammat tal.
Det som sades fick domarbasen Jonas Eriksson att reagera starkt i SVT:s studio.
– Det var beklämmande på alla sätt, menar Eriksson.

I söndags inleddes fotbolls-VM i Qatar när värdnationen föll tung med 0–2 mot Ecuador. Dagen innan hade Fifas ordförande Gianni Infantino satt sig ned vid podiet och hållit ett tal. Ett tal som sedan dess blivit mycket omdiskuterat och som mottogs med stor kritik.

Uppmärksammade talet

Infantino försvarade bland annat mästerskapet i Qatar samtidigt som han riktade kritik mot hur media rapporterar kring det samma.
– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig som en gästarbetare, sa han bland annat i talet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gianni Infantino, Fifa
221121 Gianni Infantino, president of Fifa in the stands ahead of the FIFA World Cup 2022 football match between England and Iran on November 21, 2022 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0380

LÄS MER: Christian Eriksens ärliga ord inför VM – är tillbaka bara 18 månader efter hjärtstoppet: ”Bara glad att jag lever”

Just det uttalandet har sedan i lördags fått stor spridning, särskilt med tanke på att Fifa samtidigt inte tillåter regnbågsfärgade armbindlar med budskapet ”One Love”. Något som Serie A-proffset och landslagsspelaren Albin Ekdal reagerat på.
– Det första jag tänker är att det är märkligt att han (Infantino) inte förstår någon kritik. Han säger ”I am gay” och två dagar senare tar man bort armbindeln som ska stötta hbtq-rättigheter. Dubbelmoral i sin finaste form, säger Ekdal i SVT.

”Borde sätta ner foten”

Någon som – bland många andra – reagerade starkt på Infantinos tal var domarbasen Jonas Eriksson som agerar expert i SVT under världsmästerskapet.
– Det var förvirrat, osammanhängande, felaktigt och på många sätt en bild av en människa som ska leda fotbollen i framtiden som jag inte vill ska leda, i alla fall inte i den riktning jag vill att fotbollen ska vara. Helt utan ansvar, han pekade finger åt alla, tog inte åt sig av något ansvar – beklämmande på alla sätt, säger Eriksson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Eriksson, fotboll
210617 SVT:s Jonas Eriksson i SVT:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / NL0004

Till våren 2023 ska frågan upp om Gianni Infantino ska bli omvald som ordförande eller ej. Länder som Tyskland och Norge har redan annonserat att man inte tänker ställa sig bakom att Infantino blir omvald – och Jonas Eriksson vädjar nu till det svenska fotbollförbundet att göra samma sak.

LÄS MER: Engelske VM-stjärnans hjärtevärmande målgest – till 11-årige pojken med cerebral pares: ”Massiv respekt”

– Vill vi i Sverige, att de här personerna ska leda i framtiden? Är det här den personen, med den värdegrunden och kommunikationen, som ska hjälpa oss att leda fotbollen i framtiden. Jag känner ett stort tvivel om det, säger han.
– Jag tycker att Svenska fotbollförbundet borde sätta ner foten och säga ”Vi stöttar inte Infantino”. Även om det inte finns någon motkandidat så har man markerat och visat vad vi står för. Och det är viktigare att sova gott än att vara i rätt kretsar.