Det Stefan Schwarz gör här är det sjukaste som hänt på en fotbollsplan – berättar själv: ”Något är fel…”

Nog för att Stefan Schwarz var känd för att vara en hård spelare.
Men ingen hade nog kunnat tänka sig att han skulle fortsätta spela med ett brutet ben!
Det gjorde mittfältaren dock, i hela tio minuter.

Nej, Stefan Schwarz var verkligen ingen vanlig spelare! I sin roll som defensiv mittfältare var han en riktig hårding som delade ut tuffa tacklingar. Schwarz hade också en bra vänsterfot och slog bra frisparkar.

VM-bronset 1994

Under sin karriär spelad den hårdföre mittfältaren för klubbar som Malmö FF, Benfica, Arsenal, Fiorentina och Sunderland. I landslaget gjorde Schwarz 69 framträdanden mellan åren 1990–2001. Han var bland annat en viktig spelare under VM 1994, som nog alla vet slutade med ett svenskt VM-brons.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Schwarz, fotboll, VM-kval, Skottland
970430 Fotboll, VM-Kval, Sverige – Skottland, 2-1: Skada. Stefan Schwarz, Sverige. © Bildbyrån – 20596

Schwarz hade under sin karriär det otroliga smeknamnet ”Gud”. Men det var inte alla gånger kroppen uppvisade en gudalik form. Mittfältaren drog av hälsenan vid ett tillfälle, och bröt benet vid ett annat. Men det är inte det sjukaste – det sjukaste är att Schwarz fortsatte spela!

Galna Schwarz

Det var på Nya Ullevi, i en VM-kvalmatch mot Skottland slutet av april 1997, som olyckan var framme. Schwarz skulle slå ett inlägg, men hinner inte innan en skotsk spelare är uppe med sulan och dobbarna, och sparkar svensken på smalbenet. Vad Schwarz gör då? Han reser sig upp, grimaserar, rättar till strumporna, och fortsätter spela.
– Jag försöker att bita ihop och köra på men det kändes att man hade ont, säger Schwarz om händelsen i TV4:s ”Mästarnas Mästare”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stefan Schwarz, fotboll, VM-kval, Skottland
970430 Fotboll, VM-Kval, Sverige – Skottland, 2-1: Stefan Schwarz, Sverige. © Bildbyrån – 20596

I tio minuter försöker Schwarz spela vidare. Han testade till och med att springa några rusher, vilket hade kunnat göra att hans ben lagt sig i 90 grader om det ville sig riktigt illa. Men efter några försök ger Schwarz tillslut upp, och fick ersättas av Håkan Mild.
– Jag gick ut till läkarna, och jag brukar inte gnälla, så sa jag ”det är något som är fel vi måste åka till sjukhuset”, säger han i programmet. 

LÄS MER: Här tar Stefan Schwarz ut de 11 bästa han någonsin spelat med – och det är gåshud för alla nostalgiker

Wibergs hyllning

Matchen mot Skottland slutade 2–1 till Sverige, efter två mål av Kennet Andersson. Men det blev tyvärr inget VM-slutspel 1998, mycket på grund av den snöpliga förlusten borta mot Österrike.
Stefan Schwarz var borta från fotbollen i sex månader efter benbrottet.

När Schwarz berättar om händelsen i ”Mästarnas Mästare” hyllas han av den före detta alpina skidstjärnan Pernilla Wiberg.
– Det var otroligt häftigt alltså, vilken människa för det första. Här ser man en karl som bara skakar på sig litegrann i princip och går upp liksom, och med ett benbrott och till och med för rusher för att testa ”amen det går nog” liksom. Helt sjukt, men imponerade, säger hon. 

LÄS MER: Den gången Stefan Schwarz tvingade slå en hörna från en mindre sjö – men löste allt med tidernas snilleblixt

Se händelsen här!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev