Den gången Stefan Schwarz tvingade slå en hörna från en mindre sjö – men löste allt med tidernas snilleblixt

Det var aldrig något gnäll på Stefan Schwarz.
Och det spelade ingen roll vad det handlade om.
Om han var tvungen att slå en hörna i en mindre sjö – då bara löste han det.

Hård, hårdare, Schwarz. Det är ett klassiskt uttryck inom svensk fotboll och det går inte direkt att snacka emot det. Totalt blev det närmare 70 landskamper för Schwarz som direkt blev en rejäl publikfavorit. Legendaren spelade i blågult under hela 90-talet, och mest minnesvärt är så klart vad han gjorde med landslaget under bragdsommaren 1994.

Aldrig något gnäll

Schwarz kommer alltid vara ihågkommen som en av de hårdaste och tuffaste mittfältarna som Sverige någonsin haft. Han vek sig aldrig en enda tum ute på planen, och gav alltid precis allt. Det kunde leda till vansinnestacklingar och skador – men man visste alltid vad man fick av Schwarz när han klev ut på planen.

Det kunde verkligen göra ont att möta Sveriges nummer 6, men Schwarz brydde sig inte om det. Om det var någon smäll så rullade han bara upp strumporna och körde vidare. Just gnäll var ingenting han var så förknippad med, och det spelade egentligen ingen roll vad det handlade om. Det var bara att tuta och köra vidare.

LÄS MER: När Stefan Schwarz och Joachim Björklund gick ihop i fotbollshistoriens mest brutala slakt av engelsmän

Otroliga hörnan

Och frågan är om det finns något bättre exempel på det än det här. När Schwarz spelade med Valencia i slutet av 90-talet så fick laget en hörna. Schwarz gick tillsammans med Gaizka Mendiete ut för att slå hörnan, men det fanns ett problem. Ett regnoväder hade gjort att en sjö bildats kring hörnflaggan, och bollen kunde inte ens nudda marken då den bara flöt på vattenytan.

Många hade nog gett upp, signalerat till domaren eller bara struntat i det. Men Schwarz var inte sådan. I stället kom han och Mendieta på en genial plan – som gick ut på att Schwarz lyfte upp bollen från ytan, så att Mendieta kunde slå in den på volley. Dessvärre blev det inget mål utav konststycket, men man ändå älska fantasin i det hela. Stefan Schwarz – vilken lirare. 

LÄS MER: Per Ledins stenhårda hockeytackling på VM 94-hjälten – som fick Stefan Schwarz att se rött: ”Det var en ära”