Därför förbjöd Henrik Larsson sin egen mamma(!) att se den historiska matchen: ”Jag sa till henne”

Henrik Larsson är en av svensk fotbolls riktigt stora hjältar.
Men när han skulle göra debut för Sveriges A-landslag så fick inte ens hans egen mamma komma och titta.
– Jag sa till henne att hon måste stanna hemma, berättar ”Henke” i en intervju.

Det finns få svenska fotbollsspelare som kan match Henrik Larssons fantastiska meritlista. Han har spelat för några av världens allra största klubbar i Manchester United, Barcelona och Celtic – och vunnit titlar med samtliga.

Mammas namn

”Henke” växte upp i Helsingborg med en svensk mamma och en pappa från Kap Verde-ön Boavista. Redan i tidig ålder bestämde föräldrarna att sonen skulle få mamma Eva Larssons efternamn, för att skydda honom.
– I stället för att ge mig pappas efternamn bestämde de att jag skulle få mammas. Det var ett sätt att skydda mig, vilket inte borde behövas, men så var klimatet på den tiden. Det är bedrövligt att de var tvungna att resonera så och överväga vad det skulle ha inneburit för mig att ha ett utländskt efternamn kontra ett svenskt, har fotbollslegendaren berättat i en Uefa-intervju.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, fotboll
190213 Henrik Larsson poserar för ett porträtt under en pressträff med de tävlande i 11:e säsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Med Larsson på ryggen skulle den unge anfallaren komma att erövra svensk fotboll. Henke gjorde storsuccé i Helsingborgs IF med 48 mål på 52 matcher och blev sedan såld till nederländska storklubben Feyenoord.

LÄS MER: När Henrik Larsson tog ut sin absoluta drömelva – och chockade precis alla med den svenska superskrällen

Larssons karriär

I Rottendam skulle sedan en makalöst bra utlandskarriär ta fart och det stora erkännandet kom i samband med flytten till Skottland och Glasgow. Svensken fullständigt öste in mål för Celtic, vann nio titlar, tog hem Guldskon som Europas bästa målgörare 2001 och förärades med ikoniska smeknamnet ”The King of Kings”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Celtic
010207 Fotboll, Skotska Cupen, Semifinal, Celtic – Glasgow Rangers: Henrik Larsson, Celtic (Jubel) © Bildbyrån – Cop 7

Därefter gick drömflytten till giganten Barcelona med fem nya titlar och där Champions League-trofén 2006 väger allra tyngst, då Larsson även var högst bidragande i finalmatchen mot Arsenal. När han sedan bestämde sig för att varva ned karriären med återkomst till Helsingborg hörde plötsligt Manchester United av sig och det skulle leda till en Premier League-titel att kröna karriären med.

LÄS MER: Henrik Larssons helt klockrena välkomsthälsning till Johan Mjällby inför Celtic-flytten: ”Han garvade…”

Henkes debut

Även på landslagsnivå har Henrik Larsson varit mästerligt bra. Det blev 37 mål på 106 landskamper under hela 16 år i den blågula tröjan och det finaste minnet är så klart det bragdartade VM-bronset 1994.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, fotboll
931013 Fotboll, VM-Kval, Sverige – Finland, 3-2: Henrik Larsson jublar. © Bildbyrån – 17149

Debuten i svenska A-landslaget kom den 13 oktober 1993 i en VM-kvalmatch mot Finland. Det var en nervös 22-åring som fick lugnande råd av förbundskaptenen Tommy Svensson inför.
– Tommy har sagt: ”Spela som vanligt, bara. Gör det du är bra på”, sa Henke i en intervju med Expressen innan matchen.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic öppnar upp sitt stora hjärta med ärliga orden om barnidrott som alla borde höra

Förbjöd mamma

Larsson avslöjade även det mest oväntade inför den historiska debutmatchen i Blågult. Nämligen att han förbjudit sin egen mamma Eva från att ta plats på Råsundas läktare för att se sonens allra första match för Sverige.
– Jag gör aldrig mål när morsan tittar på, därför har jag sagt till henne att hon måste stanna hemma, sa en mycket skrockfull Henke till kvällstidningen.

Men Henke Larsson skulle också få rätt för debutmatchen i landslaget blev en storsuccé för anfallaren. Sverige vann VM-kvalmatchen 1993 med 3-2 och debutanten Larsson gjorde mål direkt följt av två mål från anfallskollegan Martin Dahlin.

Är Henrik Larsson en av Sveriges bästa fotbollsspelare någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!