Henrik Larssons helt klockrena välkomsthälsning till Johan Mjällby inför Celtic-flytten: ”Han garvade…”

Johan Mjällby är en av svensk fotbolls stora namn.
Och han glömmer aldrig sin flytt till Celtic – med ett speciellt välkomnande av självaste Henrik Larsson.
– ”Henke” bara garvade, berättar legendaren Mjällby för SportExpressen.

Han slog igenom som grabb i lilla förortsklubben IK Bele en gång i tiden. Men det var i AIK som karriären skulle ta fart på allvar för Johan Mjällby med dubbla SM-guld 1992 och 1998.

Mjällbys karriär

Med smeknamn som ”Kärnkraftverket”, ”Dolph” och ”Big Johan” skulle han bli en riktigt favorit inom svensk fotboll med sin stenhårda och uppoffrande spelstil. Den stora utlandsflytten gick till Skottland och klassiska klubben Celtic 1998 där det skulle bli sex framgångsrika år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Johan Mjällby, Celtic
010318 Fotboll, Celtic – Kilmarnock: Henrik (Henke) Larsson och Johan Mjällby, Celtic, jublar. © Bildbyrån – 50420

Mjällby vann tre ligatitlar och fyra cuptitlar under tiden i Celtic och utvecklades även till en viktig kugge i svenska A-landslaget. Det blev 49 landskamper i Blågult och han bar lagkaptensbindeln när Sverige gick till åttondelsfinal i VM 2002.

LÄS MER: När Henrik Larsson tog ut sin absoluta drömelva – och chockade precis alla med den svenska superskrällen

Larssons ord

Men det är framförallt åren i Celtic som färgat stockholmarens karriär mest. Han var van vid stadsrivalitet från tiden i AIK med antagonister som Djurgården och Hammarby, men det blev något helt annat i skotska huvudstaden Glasgow med Celtics stora fiende Rangers.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Larsson, Celtic
010207 Fotboll, Skotska Cupen, Semifinal, Celtic – Glasgow Rangers: Henrik Larsson, Celtic (Jubel) © Bildbyrån – Cop 7

Johan Mjällby hade blivit övertalad av Celtic-skyttekungen Henrik Larsson att komma till den grönvita delen av staden. Och ”Henke” bjöd sedan på den mest klockrena välkomsthälsningen till landsmannen för att få honom att förstå den stora rivaliteten.
– Du kommer till en storklubb som spelar i Europa varje år. Du ska vara i en miljö där det är världskrig om du inte vinner varje match, du kommer till en mentalitet där varje match ska vinnas, det kommer passa dig perfekt. Vår konkurrerande klubb är också megastor. Det är två vithajar i en guldfiskskål!, sa Larsson till honom, berättar Mjällby för SportExpressen.

LÄS MER: Kvinnliga duon vinner jackpotten – genom att gissa hejvilt på Henrik Larsson: ”Min pojkvän sa till mig…”

”Henkes garv”

Sedan var det ”pang på” för Mjällby som kastades rakt in i hetluften. Efter bara tre dagar i Glasgow skickades han rätt in i startelvan till derbyt mot just Rangers.
– Det var inte ens två veckor efter att vi vunnit guld med AIK. Plötsligt ska jag möta Rangers i ett derby. Jag trodde det var ett missförstånd: ”Vadå ska jag spela direkt?”. Henke bara garvade och sa: ”Nu är det bara ut och köra som du brukar göra”, säger försvararen till kvällstidningen.

Efter spelarkarriären återvände även Mjällby tillbaka till Glasgow för att bli assisterande tränare i Celtic under åren 2010-14. Än i dag har staden en varm plats i fotbollslegendarens hjärta och han blir fortfarande igenkänd på gatan, men reaktionen beror helt på vilket lag man håller på.
– Det är likadant än i dag. Om de får syn på mig springer de fram och vill ha autograf och ta bilder – eller så pekar de finger och skriker: ”You fucking wanker”, berättar Johan Mjällby i intervjun. 

Är Henrik Larsson en av våra främsta fotbollsspelare någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!