Bortglömda supermålet som gjorde Zlatan till Sveriges dyraste spelare genom tiderna: ”Jag skrek showtime”

Zlatan Ibrahimovic är i dag en av världens bästa målgörare.
39 år gammal fortsätter han att förbluffa hela fotbollsvärlden.
Och allting började med ett makalöst drömmål i La Manga 9 mars 2001.

Han har snurrat upp ett helt motståndarförsvar för Ajax, vunnit ligatitlar med Juventus, Inter och Milan, avgjort El Clasico för Barcelona, blivit PSG:s meste målgörare genom tiderna, blivit publikfavorit på Old Trafford för Manchester United och tagit hela USA med storm hos Los Angeles Galaxy. Det har helt enkelt varit 20 helt otroliga år för Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan målkung

39 år gammal är han fortfarande i allra högsta grad kvar i världstoppen och just nu målkung för Milan som leder Serie A. Men efter alla drömmål och många titlar glömmer han aldrig var det en gång började.

Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF
010309 Fotboll, Träningsläger, Malmö – Moss: Zlatan Ibrahimovic, Malmö jublar. (Jubel) © Bildbyrån – 60567

Nämligen på en träningsplan i La Manga, Spanien. Det var då Zlatan gjorde det i dag nästan bortglömda drömmålet som förändrade allting och kickstartade hela karriären.

Ibras drömmål

Den 9 mars 2001 spelade Malmö FF en träningsmatch mot norska laget Moss och en ung, opolerad ”Ibra” var på rejält lekhumör. Han var rejält eftertraktad redan då och utländska scouter fanns på plats under träningslägret.

Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF
Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF. FOTO: Youtube.

Framförallt var Ajax på plats och rejält nyfikna på den långe svensken med otrolig teknik. Och de skulle inte bli besvikna när Zlatan hade fullständig lekstuga och gjorde karriärens allra första drömmål, se målet här nedanför.

”Var showtime”

Zlatan beskriver sin soloshow med egna ord så här i klassiska MFF-dokumentärfilmen ”Blådårar 2”.
– Mitt mål i La Manga… Fy fan, säger jag bara. Det är mitt finaste mål i livet. Av alla mål jag har gjort är det det finaste. Det är ett drömmål. Jag fick bollen rullandes precis utanför straffområdet, chippade över en back och springer förbi han, sedan studsar den en gång och jag klackar över nästa back och springer runt honom och skjuter sedan på volley in, berättar unge Zlatan.
– Det var då Ajax kollade och tydligen blev de ganska impade. Sedan skrev journalisterna att jag skrek ”Zlatan, Zlatan” när jag sprang förbi dem, men det är helt fel. Jag skrek ”Showtime”, varför skulle jag skrika mitt namn? Utan det var ”Showtime”, för det var ett showtime-mål.

Tretton dagar hade nederländska storklubben Ajax öppnat plånboken och betalat hela 82,6 miljoner kronor för Zlatan, som då blev den överlägset dyraste spelarförsäljningen i svensk fotboll. Och resten är historia.

Se målet:

LÄS MER: Oväntade orden om Zlatan som har blivit virala – sågar hela hans karriär(!): ”Det är löjligt skrattretande”

Få våra nyhetsbrev!