Birgit Prinz ägde varenda mästerskap och vägrar lämna fotbollen – i dag lever anfallsikonen ett liv i skymundan

Birgit Prinz var monsteranfallaren som dödade Sveriges mästerskapsdrömmar.
I dag lever hon ett liv i skymundan – men är ändå i allra högsta grad med när EM avgörs.
– Jag ska inte vara längst fram, säger hon.

Som svensk är det svårt att glömma VM-finalen 2003. Och det var inte direkt få som hade bänkat sig. 3 790 000 svenskar hade satt sig framför tv-apparaterna för att se stjärnor som Victoria Svensson och Hanna Ljungberg spelade hem VM-guldet för Sverige. Men det var inget lätt motstånd på andra sidan.

Dominerade fullständigt

Tyskland var favorit, och på förhand handlade det mesta av snacket om Birgit Prinz. Skyttedrottningen, giganten, världens bästa spelare. Sverige lyckades hålla Prinz mållös, men förlorade ändå. Och det var nästan en bedrift i sig, det var inte så ofta som Prinz lämnade en match mållös. Hon vann skytteligan den gången med sina sju mål, och det var inte första gången hon hade gjort något liknande.

090910 Fotboll, EM, Dam, final, England – Tyskland: Kerstin Stegemann och Birgit Prinz, Tyskland, jubel. Pokal. © Bildbyrån

Hon gjorde sin landslagsdebut redan som 16-åring, och det dröjde inte länge innan hon var den solklara stjärnan. Hon gjorde sanslösa 128 mål på 214 landskamper, och hann med att vinna VM två gånger och EM fem gånger. Hon utsågs dessutom som världens bästa spelare tre gånger – och var även fullständigt dominant i sina klubblag.

Det gör Birgit Prinz i dag

Prinz spelade framför allt i Frankfurt, där hon snittade en bra bit över ett mål per match. När hon avslutade karriären 2011 gjorde hon det med ett facit på 282 mål på 282 matcher. Redan 2005 började tyskan studier för att bli psykolog, och trots att hon inte syns i media alltför ofta nu för tiden så har hon en given plats i det tyska landslaget.

090910 Fotboll, EM, Dam, final, England – Tyskland: Birgit Prinz, Tyskland, jubel. © Bildbyrån

Prinz har skrivit flera avhandlingar inom idrottspsykologi, och de senaste åren jobbar hon som mental rådgivare och psykolog åt det tyska landslaget. Hon är alltså fortfarande med truppen hela tiden – och sägs ha en nyckelroll om det ska bli tysk succé i årets EM. Men trots sin enorma legendarstatus väljer hon att stå i skymundan.

– Det är ett bakgrundsjobb, för mig handlar allt om spelarna. Som idrottspsykolog så är jag bara en pusselbit, men inte i fronten, sa hon inför mästerskapet.

– Det handlar inte om mig längre. Det är också i linje med mitt jobb att inte göra intervjuer varje dag. 

LÄS MER: Dejan Kulusevskis underbart ärliga ord om brutala missen – som bara älskas av alla Tottenham-fansen