Avslöjar nu Tomas Brolins tre, förskräckta ord under VM94 – över idén som förändrade allt för Sverige: ”Jag förklarade…”

Tomas Brolins VM 1994 var en saga.
Men när han fick höra om Tommy Svenssons succéartade idé under mästerskapet reagerade han starkt.
– Aldrig i helvete, sa Tomas Brolin, avslöjar nu den legendariske förbundskaptenen.

När Tomas Brolin slog igenom med dunder och brak i fotbolls-Sverige så var det som anfallare han gjorde det. Den ettrige och tekniske Brolin gjorde braksuccé i allsvenskan, men han kunde även spela som offensiv mittfältare. Men högermittfältare? Det hade Brolin knappt testat på.

Idén som förändrade allt

Brolin var given i startelvan när Sverige åkte till USA för att spela VM 1994. I premiären mot Kamerun var Brolin, precis som väntat, uppsatt som forward, och det gick… sådär. Sverige fick bara 2-2, Tomas Brolin lämnade planen mållös efter att Roger Ljung och Martin Dahlin nätat, och förbundskapten Tommy Svensson kände att någonting behövde göras.

Tomas Brolin, fotboll
940526 Fotboll, Sverige: Tomas Brolin, Sverige. © Bildbyrån – 17811

Det var då idén kläcktes. Kennet Andersson agerade inhoppare i premiären, men Svensson ville ha hans tyngd tillsammans med Martin Dahlin längst fram, och att peta Brolin fanns inte. Lösningen: Att spela Brolin som högermittfältare, men en något okonventionell sådan, åtminstone på den tiden.

– Den första jag pratade med om det var Roland Nilsson. Han skulle få mer jobb på sin kant. Han hade inga problem med det, säger Svensson till Expressen.

LÄS MER: Tomas Brolin avslöjar sanningen om den berömda frisparksvarianten i VM 94 – erkänner efter 29 år

Brolins tre, starka ord

Lösningen blev alltså att ge Brolin en helt fri roll, men utgående från höger på mittfältet. Han fick löften om att han inte behövde bry sig om defensiven, att Roland Nilsson skulle lösa det. Men när Brolin först fick höra om idén så ryggade han tillbaka. Svensson avslöjar nu Brolins tre, första, urstarka ord.

– Aldrig i helvete, sa Tomas Brolin, säger han, och fortsätter:

– Men jag förklarade att jag ville ha både Martin och Kennet med. Jag sa till Brolin: ”du får en fri roll, du ska inte springa utmed kanten och slå inlägg. Du gör vad du vill, vill du vara på vänsterkanten spring dit. Gör vad du vill. Och du ska ha mycket boll”. Brolin gick med på det lite motvilligt.

Tomas Brolin, fotboll
940716 VM — Tomas Brolin, Sverige © Bildbyrån – VM 94

Och vilket succédrag det skulle visa sig vara. En höger mittfältare med fri roll var en perfekt roll för Brolin, som agerade kreatör, framspelare och målgörare. Succén på planen ledde till en plats i världslaget, och även ett internationellt genombrott av sällan skådat slag. Och vi är så oerhört glada över att Tommy Svensson inte lyssnade på Brolin, och att han fick igenom sin historiskt fantastiska idé.

LÄS MER: Här är nya världselvan för VM 1994 och två(!) svenskar tar plats – men Tomas Brolin snuvas helt: ”Hyfsad elva”