Avslöjar nu okända sanningen om tidernas mest klassiska räddning: ”Skorpionen är en bluff…”

Det är tidernas kanske mest klassiska fotbollsräddning.
Men nu avslöjas det hemliga spelet bakom René Higuitas ”skorpionen”.
”Det är en bluff”, skriver den brittiske journalisten Max Rushden.

Det var under en match mellan England och Colombia, 1995, som helt sjuka scener utspelade sig vid bortalagets målbur. Ett inlägg från Jamie Redknapp blev lite för brant, och gick rakt emot målvakten René Higuita – som i stället för att plocka in bollen med händerna, som ALLA andra målvakter hade gjort, valde att hoppa rakt upp i luften och klacka bort bollen.

Ofattbara räddningen

Higuita låg som en skorpion i luften när han fick bort bollen från målburen, vilket gjorde att räddningen fått namnet ”skorpionen”, och än i dag är det ansett som det kanske mest klassiska målvaktsingripandet någonsin. Higuitas räddning har fått mängder av utnämningar när det pratas om idrottshistoria, och än i dag förundras folk över den otroliga skickligheten som faktiskt krävs för att lyckas, och modet för att över huvud taget ta sig mod till det.

Foto: Youtube

Higuita blev världsberömd i samband med räddningen, och han har själv pratat många gånger om betydelsen av den, och hur han själv ansåg att det ”satte Colombia på världskartan”. Men det finns detaljer i det hela som inte alla känner till, och som möjligtvis drar ner helhetsbetyget kring räddningen?

Visste du, till exempel, att det faktiskt var offside – och att om bollen hade gått förbi Higuitas fötter, så hade det ändå inte blivit mål?

Okända spelet bakom

På den tiden var man offside även om man inte aktivt gick efter bollen, vilket gjorde att linjedomaren höjde sin flagga direkt när inlägget slogs, och det är även därför som de engelska spelarna slutar spela i samband med räddningen. Men det har även, på senare år, uppdagats att skorpionen inte var så impulsiv och oplanerad som många trott.

980704, Fotboll: René Higuita, målvakt i Colombia. © Bildbyrån

Förra året skrev den engelske journalisten Max Rushden en krönika om det hela, och han kallade då skorpionen för ”en bluff”.

”Kommentatorn utbrast om man någonsin sett något liknande från en målvakt, och jag hade det. Under hela uppvärmingen. Om och om igen. Skorpionräddning efter skorpionräddning. När det hände under matchen kände jag bara: ‘Jag såg ju det där för 25 minuter sedan’. Och dessutom var det offside, och den perfekta bollen in…”.

Rushden avslutar dock krönikan med att säga att det trots allt var ett sensationellt ögonblick, och en säregen prestation. Och det är bara att hålla med – att ens lyckas med det där konststycket, offside eller inte, är faktiskt sjukt imponerande!

LÄS MER: Nya förklaringen till spanske tränarens fula gest mot läktaren – och Jannes stora ilska: ”Helt oacceptabelt!”

Få våra nyhetsbrev!