Avslöjar nu modiga planen för Zlatan-statyn – efter allvarliga vandaliseringen senast: ”Det är deras tillgång”

Den har stått gömd sedan början av året.
Nu avslöjas framtidsplanen för Zlatan Ibrahimovics staty.
– Hellre att det blir rätt än att beslutet går snabbt, säger Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad, till Aftonbladet.

Cirka ett år har gått sedan Zlatan Ibrahimovic fick sin staty avtäckt i Malmö, utanför stadion. Men den fick inte stå särskilt länge innan upprörda Malmö FF-supportrar valde att vandalisera statyn till den grad att den tvingades varslas bort från platsen för att gömmas från allmänheten.

Planen med statyn

Ilskan grundade sig i Zlatan Ibrahimovics beslut att gå in som delägare i ligarivalen Hammarby, och sedan dess har statyn varit gömd och skyddad från medborgarna. Många har haft åsikter om vad som ska hända med statyn, och var den egentligen är mest lämpad att stå, men än så länge så göms den.

MALM÷ 20191222 VitmÂlad och utan n‰sa. Under natten till sˆndagen har Zlatanstatyn p Stadiontorget i Malmˆ Âter vandaliserats. Denna gÂng har statyn av Zlatan Ibrahimovic fÂtt n‰san avsÂgad och mÂlats vit. Dessutom har fÂgelmat strˆtts ut vid statyn. Foto: Johan Nilsson / TT

Och beslutet kommer att dröja ytterligare ett tag, avslöjar nu Micael Nord, som är näringslivsdirektör i Malmö stad.

– Vi vill verkligen ha rätt placering för statyn. Det ska fungera både för malmöborna och för besökare. Det händer och byggs mycket i Malmö och placeringen ska fungera över tid. Hellre att det blir rätt än att beslutet går snabbt, säger Nord till Aftonbladet.

”Det är självklart”

Men Nord är fortsatt beslutsam om att statyn ska stå i Malmö, vilket kan tyckas vågat med tanke på historiken kring den.

– Det är ytterst malmöbornas tillgång och då ska den finnas tillgänglig för dem. Det är självklart tycker jag – utan att föregå något beslut – att man ska kunna se på den utan att behöva betala för det, säger Micael Nord.

201017 Zlatan Ibrahimovic of Milan celebrates scoring his first goal during the Serie A football match between Inter and Milan on October 17, 2020 in Milano. Photo: Daniele Buffa / BILDBYRÅN

Hur länge statyn göms undan från allmänheten är inte oklart, men Micael Nord flaggar för att det kan dröja en längre tid till.

– Vi har en pandemi och har delvis fått lägga fokus på andra saker. Vi har flera stora stadsutvecklingsprojekt som inte har satt sig riktigt än och de måste vi ta hänsyn till. Det finns också en kostnad förknippad med fundament och placering av statyn, säger han.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovics känslosamma hyllning till Diego Maradona – efter legendarens plötsliga dödsfall

Få våra nyhetsbrev!