Allsvenska klubbens magiska hyllning till Klas Ingesson – hedrades stort på arenan

Det har nu gått åtta år sedan Klas Ingesson lämnade oss.
Då hyllades han stort i samband med Elfsborgs hemmamatch i Allsvenskan.

I lördags, den 29 oktober, var det åtta år sedan en av svensk fotbolls allra största profiler lämnade oss. Klas Ingesson var en av de stora hjältarna under VM 1994, men gick under sina sista år en tuff kamp mot myelom, en kronisk blodcancer.

Åtta år sedan

Den svenske ikonen hyllades enormt både hemma i Sverige och utomlands, särskilt i Bologna, där han hade många fina år som en av lagets största stjärnor. Klas Ingesson var känd som ett riktigt rivjärn, någon som aldrig gav sig. Han representerade klubbar som IFK Göteborg och KV Mechelen.

221031 Minnesvideo för Klas Ingesson spelades upp inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Helsingborg den 31 oktober 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

Men han är även starkt förknippad med Elfsborg. Klas Ingesson tränade Elfsborg säsongerna 2013 och 2014, och klubben lyfter ofta fram hur Klas Ingessons värderingar fortfarande präglar klubben. Inför lagets sista hemmamatch av årets allsvenska, och i samband med årsdagen av hans bortgång, så passade man dessutom på att hylla honom ordentligt.

LÄS MER: SHL-profilens vackra hyllning till Börje Salming – avslöjar bortglömt minne som visar ikonens storhet

Fina hyllningen

Inför matchen mot Helsingborg rullades en video med klipp från Ingessons otroliga karriär. Allt från åren i landslaget, i Bologna, och alla hyllningar som var efter hans död.

”Klas värderingar vill vi bevara och lyfta fram inom IF Elfsborg. Varje gång vi pratar om Klas, berättar om ett minne eller håller upp en flagga med hans ansikte på läktaren är det exempel på stunder då han finnas med oss i vardagen. Klas minne kommer alltid att leva kvar och föreningen kommer alltid att vara präglat av hans anda och värderingar”, skriver klubben på sin hemsida.

Foto: Twitter

Efter Klas Ingessons död bildade Elfsborg även stiftelsen Hedra Klas Ingesson, där privatpersoner kan ”stödja, stimulera och belöna intressen för att utveckla IF Elfsborg i Klas Ingessons anda”. Elfsborg vann matchen mot Helsingborg, som redan var klara att åka ur serien, med 3-0. 

LÄS MER: Charlotte Kallas fina gest till Therese Johaug efter jätteskandalen – nu avslöjar norskan: ”Det gjorde mig rörd”