Charlotte Kallas fina gest till Therese Johaug efter jätteskandalen – nu avslöjar norskan: ”Det gjorde mig rörd”

Therese Johaug stängdes av för dopning.
Då stöttades hon – av Charlotte Kalla.
– Jag blev rörd, säger Johaug.

Nyheten slog ned som en bomb inom skidvärlden, och precis alla var i chock. Therese Johaug hade testats positivt för att ha använt den illegala substansen clostebol, och domen var stenhård. Johaug stängdes och missade OS i Pyeongchang, och det var starka scener när en gråtande Johaug mötte pressen.

”Gjorde mig rörd”

Johaug fick i sig substansen genom ett läkemedel mot munsår, som hon hade fått av den norska lagläkaren. Johaug var förkrossad av beslutet, samtidigt som många var upprörda över att hon hade använt ett otillåtet läkemedel. Men flera svenska stjärnor visade sitt stöd, visar det sig i efterhand. I sin nya bok ”Hela historien”, avslöjar hon det oväntade stödet hon fick.

Therese Johaug, skidor
210228 Gold medalist Therese Johaug of Norway at the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0087

Samtidigt som flera finska åkare var upprörda på Johaug, så visade Charlotte Kalla och Anna Jönsson Haag, Sveriges två största skidstjärnor just då, stöd i form av privata SMS.

”Att få stöd från svenskorna gjorde mig rörd. Båda meddelandena var fulla av hjärtan, att de kände för mig och stöttade mig”, skriver Johaug i boken, enligt Dagbladet.

LÄS MER: Frida Karlsson chockas av helmärkliga uppgifterna om kärlekslivet – avslöjar nu sanningen om pojkvännen

Kallas ord

Till Expressen så bekräftar Kalla att hon skickade meddelandet, där hon bland annat skrev att hon tänkte på norskan.

– Det kändes overkligt. Jag bryr mig om den fantastiska personen Therese är, och jag ville att hon skulle veta att jag tänkte på henne, säger Kalla.

Charlotte Kalla, skidor
220326 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt vid en intervju under SM-veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0347

Anna Jönsson Haag var på Mallorca när beskedet kom, vilket hon fick av en journalist.

– Det var en chock. Det är den värsta mardrömmen en idrottsutövare kan vara med om, och så sker det för någon som du har tävlat mot hela livet. Jag tänkte: ”Vad hag jag gjort om det var jag?”, säger Jönsson Haag. 

LÄS MER: Linn Svahns stenhårda svar efter ryska OS-hjältens jätteilska mot Sverige: ”Jag står för det hela vägen”