Tommy Söderberg: Så tar man ut en EM-trupp.

I dag 19.00 plockar Erik Hamrén ut den 23-man stora EM-truppen som ska representera Sverige i Frankrike. Därför ringde vi en som har stenkoll på att ta ut svenska landslagstrupper. Han har nämligen plockat ut tre ruggigt starka mästerskapstrupper tidigare.
– Det är alltid spännande, säger förre förbundskaptenen Tommy Söderberg till Sportbibeln.

67-åringen ledde Sverige i EM 2000, VM 2002 och EM 2004 tillsammans med parhästen Lars Lagerbäck, som ni kanske minns bäst för den här sånginsatsen. Och det är inte så lätt som alla tror att ta ut en fungerande mästerskapstrupp.
– Det man önskar mest är att man har spelare med kontinuerlig matchform. Det är en fråga som Erik (Hamrén) och gänget har brottats rejält med. Det är a och o inför ett mästerskap, förklarar Söderberg.
– Något annat som är väldigt viktigt är att det är en stor trupp och alla kommer inte att få spela. Man strävar alltid efter att ta ut de bästa spelarna men här måste man få gänget att förstå att alla kan inte spela. Det är lätt att det blir frustration där. Men då måste spelarna se det som att det är en otrolig möjlighet bara att bli uttagen i en trupp. Det är ändå ett tydligt tecken på att man är en bra fotbollsspelare. Det är en prestation bara att komma med till ett mästerskap.

Vad har du fått för lärdomar av att ta ut spelare till mästerskap?
– Att erfarenhet är väldigt viktigt. Även att man måste ta med spelare som orkar att vara borta. Jag minns när vi var i Japan 2002, man måste orka att leva i en kappsäck under en längre tid. Samtidigt som man måste orka att spela tuffa matcher tätt inpå varandra. Det är inte alla spelare som orkar det.

Tror du vi får se några överraskningar i kväll?
– Jag tror Erik (Hamrén) och Mackan (Allbäck) har följt alla aktuella under en längre tid. Många pratar ofta om överraskningar inför såna här trupputtagningar men jag tror det är viktigt att de under den här resan hit sett vilka som fungerat under träningar och matcher. Jag tror inte det blir så många överraskningar.
– Victor Nilsson Lindelöf är ju ingen överraskning längre, skulle Oscar Hiljemark komma med är inte han det heller och det samma gäller med (John) Guidetti. De ska vara med här.

Om sensationen Jordan Larsson skulle komma med då?
– Mm, han hade verkligen varit en överraskning…

TommySoderbergEMtruppen

Gilla Sportbibeln om du vill ha perfekt uppladdning till fotbolls-EM.