Tobias Linderoth: Så ska Sverige sänka Italien.

Det blev en riktigt blek start på EM 2016 för svensk del. 1-1 mot Irland, inte ett enda skott på mål och man sprang även minst av alla EM-lagen i den första omgången. Men trots den uteblivna vinsten är förre landslagshjälten Tobias Linderoth inte orolig.
– De fick ändå med sig en poäng och den första matchen är avklarad. Nu får Sverige slå ur underläge och det passar mycket bättre. Det passar alltid bättre för Sverige, säger Linderoth till Sportbibeln.
– De får ligga och kontra lite och låta Italien styra spelet. Det gäller att hitta en bra defensiv. Andra halvleken mot Irland var klart bättre, Sverige tror lite mer på det och vågar lite mer. De börjar hota lite mer och jag tyckte det var farligt varje gång bollen kom in straffområdet.

Italien fick en betydligt roligare start på EM genom att avväpna offensivt skickliga Belgien och slå dem med 2-0. Nu väntar ett möte där Italien kan säkra slutspelsplatsen medan Sverige måste spela upp sig rejält för att ha en chans på slutspel.
– Det blir en spännande match och Sverige måste göra ett bra resultat. Italien imponerade mest på mig av alla lagen i den första rundan. Ett otroligt bra försvarsspel, disciplinerade och jobbade hårt för varandra. Sedan hade de även fina kvaliteter framåt.

Hur ska då Sverige slå detta imponerande Italien?
– Jag tror det gäller att ta sig in i straffområdet mycket mer än vad man gjorde mot Irland. Där görs målen och det gäller bara att få in bollen och ta löpningarna så någonting kan hända. Det var väldigt stillastående spel i anfallet sist, inga löpningar i djupled alls och oftast var det bara Zlatan i straffområdet.
– Ska vi straffa Italien så måste vi göra det när de är oorganiserade, när de tappar bollen och då måste det gå snabbt. Det behövs aggressivare försvarsspel. Ett mycket mer kontrollerat och stabilt försvarsspel än senast. Sedan när vi vinner bollen så måste vi vara mer direkta och snabbare mot mål. Italien får inte hamna i rätt positioner för då är det jobbiga att möta dem. Utan fart och djupled som gäller mot Italien. För det var så Italien gjorde mot Belgien. De är trygga i det och kommer försöka jobba så igen men det kommer nog ändå bli mycket boll för Italien. Och då ska vi straffa dem med deras taktik.

Det väntas flera förändringar i den svenska startelvan för att få en mycket bättre start mot Italien än den sega första halvleken mot Irland. Linderoth tror ändå att den ursprungliga startelvan har mycket mer att ge.
– Alla spelare ska höja sig ett hack eller två. De som startade sist har mycket mer att gå på i mina ögon. Guidetti är ett alternativ och där tror jag dagsformen får avgöra vem som startar. Så jämnt är det med mellan de två. Berg är en bra avslutare medan Guidetti bidrar med mycket kraft och energi.

Till sist, vad blir tipset?
– Jag tippar alltid med hjärtat när det gäller Sverige. Jag kan inte tippa emot dem. Så jag säger att Sverige vinner med 1-0. Och nu får Zlatan Ibrahimovic komma igång. Han gjorde ett halvt senast men i dag gör han ett riktigt mål och blir hjälte.

LÄS MER: 6 gånger som Sverige knäckt Italien fullständigt.

TobiasLinderothSverigeItalien

Gilla Sportbibeln om du vill följa fotbolls-EM på bästa sätt.