Ingemar Johanssons änka avslöjar ikonens oväntade favorithobby – som har inget med boxning att göra

Han är av svensk idrotts allra största.
Vi glömmer aldrig ikonen Ingemar Johansson.
Nu kommer änkan Edna Alsterlund med en oväntad bekännelse.

1959 utsågs svensken Ingemar Johansson till ”Sportsman of the Year” av magasinet Sports Illustrated och ”Athlete of the Year” av nyhetsbyrån AP. Två tunga utmärkelser till en av svensk idrotts allra största ikoner någonsin.

Ingos karriär

Han skulle komma att erövra världen som tungviktsboxare och tog OS-silver 1952 i Helsingfors samt var Europamästare vid två olika perioder under karriären. Men den allra största framgången som gjorde ”Ingo” odödlig kom just 1959 när han sänkte rivalen Floyd Patterson i en oförglömlig bragdmatch och blev världsmästare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Johansson, boxning
000117 Idrottsgalan i Globen: Ingemar Johansson © Bildbyrån – 23699

Ingemar Johansson gick 28 boxningsmatcher under sin karriär och vann 26 av dem, varav 17 på knockout. I dag minns vi honom som svensk boxnings stora stolthet.

LÄS MER: När Ingo Johansson hade lekstuga med självaste Muhammad Ali – bortglömda klippet kommer ge dig gåshud

Änkan erkänner

Ingemar gick tyvärr bort 2009, 76 år gammal, och den sista tiden av livet kämpade han mot både demens och alzheimer. Nu minns änkan Edna Alsterlind tillbaka till tiden med sin make och det liv som de delade.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Johansson, boxning
950906 Fotboll, EM-Kval, Sverige – Schweiz, 0-0: Förre detta världsmästaren i tungviktsboxning Ingemar Johansson var på plats. © Bildbyrån – 18993

De träffades 1979 genom att Edna var journalist och skulle intervju Ingo efter karriären, sedan flyttade hon med honom till USA och paret gifte sig. Hon beskriver sin bortgångne make som en mycket omtänksam och ödmjuk man samt avslöjar hans högst oväntade favorithobby.
– Han var den mest jämställda man jag mött i hela mitt liv. Han tyckte jättemycket om att sy. Gick och tittade på snygga tyger och symaskiner. Han kom på att om man hade lite slängkista så blev det stadigare om man vände så att knapphålen låg horisontellt. Så han sydde skjortor så. Gillade starka färger och klatschiga mönster. På den tiden fanns det ju bara grå, vita och blå skjortor, säger Edna Alsterlind i en intervju med Dagens Nyheter.

Ingemars liv

Boxningsikonen hade heller inga problem med vad folk tyckte om att han sydde på den tiden. Han hade i allmänhet en stor distans mot sitt liv som idrottskändis, vilket också blev lättare under vardagen i USA.
– Vi svenskar har ett lite lustigt sätt att förhålla oss till celebriteter. Vi är inte riktigt rädda om dem, kan säga ganska brutala saker till dem. Man betraktar dem inte som människor av kött och blod. Amerikanerna är inte rädda att visa uppskattning. Men Ingemar var väldigt försiktig. Han gick aldrig före i köer och så där, trots att de sa ”Champ, kom igen” och alla viftade fram honom. Alla ville vara där han var, berättar änkan i intervjun.

LÄS MER: Den gången Ingo presenterade sig för världen – genom att krossa den fruktade jättefavoriten

Alsterlind minns särskilt ett ögonblick med Johansson som visade hans stora ödmjukhet som människa.
– Jag ville gå och se hur han bemöttes i boxningssammanhang och Angelo Dundee (som bland annat tränat Muhammad Ali) hade ett gym på Fifth street i Miami. Men Ingemar hittade på undanflykter hela tiden. Till slut gav han med sig. När vi kom dit gick det som en löpeld: ”Ingemar är här!” Han skrev autografer och blev fotograferad. Jag ville se om han såg stolt ut, om han kände att han var aktuell. Men han tittade mest efter att där var så mycket folk och kollade så att nycklarna, klockan och plånboken var kvar, säger hon med ett skratt till dagstidningen.

Är Ingemar Johansson Sveriges främsta idrottare någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!