Bosse Högberg lämnade ringen, flydde landet, gick i konkurs, satt i fängelset och försvann – det hände sen med ikonen

Bosse Högberg gjorde braksuccé som boxare, och blev snabbt en av Sveriges mest omskrivna idrottare.
Men därefter gick det utför.
När han dog, 66 år gammal, hade hunnit med att gå i konkurs två gånger, lämnat Sverige i landsflykt – och suttit i fängelse.

Bosse Högbergs boxningskarriär var kort, men ack så framgångsrik, och under några år var han en av Sveriges mest omskrivna människor. Han var en jättetalang som tonåring och vid 17 års ålder vann han SM-titeln i lättvikt. Han var en slugger av den gamla skolan, som alltid gick framåt och på attack. Och på nyårsdagen 1996 gav det resultat.

Gjorde braksuccé

Högberg besegrade Bruno Visitin från Italien i en match om mästarbältet i Europa, och Sverige hade fått en ny idrottshjälte. Europa-mästartiteln fick Högberg dock bara behålla i någon månad, innan han förlorade i Sverige mot fransmannen Yoland Leveque. Högberg bröt käken i matchen, och även om han kom tillbaka till boxningen så blev det inga fler mästarbälten. Högberg höll igång med boxningen ändå, men började även med uppvisningsmatcher, där kändisar som Cornelis Vreeswijk ofta höll hus. Och Högberg blev snabbt både en rikskändis – och rik.

1966 gifte han sig med den kände sångerskan Anita Lindblom, och det var sprängstoff för tidningarna. Men när de gifte sig var han redan förälskad i Liz Öberg, då bara 16 år gammal. Högberg hade inte berättat för Öberg att han skulle gifta sig, men hon fick sin hämnd, enligt vissa uppgifter.

ARKIV 1966 Boxaren Bo Högberg tränar inför matchen mot italienaren Sandro Mazzinghi. Foto Bo Schreiber / SvD / SCANPIX

Bosse Högberg hade tidigare anmält sin nya bil, en Mercedes, som stulen, men i själva verket hade han puttat den ned för ett stup i Spanien. Det hela blev ett ärende för den svenska polisen, och Högberg anklagade Öberg för att ha berättat det för polisen. 

Flydde landet

Högberg dömdes till slut för bedrägeri, och rattfylla, till tio månader i fängelse. Kort därefter gick Bosse Högberg i personlig konkurs, ”fattigkonkurs”. Två år senare, 1969, var han och hustrun Anitas totala skuld uppe på 400 000 kronor, så bägge lämnade landet. Sverige ville att Frankrike lämnade ut makarna, och något år senare dömdes han till fängelse igen. Han började på nytt träffa Liz Öberg, och 1976 gifte de sig. Högberg dömdes året därpå för fängelse igen, den här gången för grovt häleri och grov stöld.

670428 Boxning, Proffsgala, Johanneshov: Bo Högberg i svarta byxor mot Bobby Cassidy, USA i en match som slutade oavgjord. Foto: BILDBYRÅN / IBLA6701

1988, året efter att Högbergs son gick bort i en bilolycka bara 29 år gammal, drabbades Högberg för en blodpropp. Senare fick han cancer, och i november 2005 så dog han, 66 år gammal. Omgiven av Liz Öberg, som han var gick med från 1976 och 1984, och därefter från 1989 till 2005.

– Jag slutade jobba för att vara hemma hos honom. I slutet var det mest jobbigt. Han ville inte längre leva och han dog till slut i sin säng klockan tre på natten den 8:e november 2005. Jag låg med huvudet mot honom och den döden kändes inte negativ. Cancern hade tagit bort så mycket redan. Det var inte ett liv längre, sa Liz Öberg till Hemmets Journal.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev