Svenske VM-guldhjälten rev den kinesiska muren – här är legendarens nya liv efter att ha dolt sjukdomen i många år

Han skrev svensk idrottshistoria genom att riva den kinesiska muren.
Men mitt under karriären drabbades legendaren av en dold sjukdom.
Nu öppnar VM-guldhjälten Erik Lindh upp om sitt nya liv som 60-åring.

En sann, blågul hjälte har nyligen fyllt 60 år. Han är en av svensk bordtennis riktigt stora legendarer men få vet nog vem Erik Lindh är.

Svensk legendar

Redan som 15-åring slog han igenom som stortalang och gjorde debut i svenska A-landslaget. Bara ett år senare kom den första stora framgången när Lindh var med och vann EM-guld i lag.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Erik Lindh, bordtennis
910203 Bordtennis, Europa Top 12, Hertogenbosch: Medaljtrion fr. v Jan-Ove Waldner, Sverige tvåa och Jörgen Persson, Sverige trea med segraren Erik Lindh, Sverige i famnen. Foto: BILDBYRÅN / 14729

Det skulle bli starten på en ren framgångssaga och blågul storhetstid inom bordtennisen. Erik var med i laget när Sverige skrev oförglömlig idrottshistoria i VM 1989 när han tillsammans med Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren och Peter Karlsson lyckades riva den kinesiska muren och vinna ett sensationellt VM-guld i lag.

Dolda sjukdomen

Det skulle sammanlagt bli tre VM-guld, fem VM-silver, två VM-brons, sju EM-guld och ett OS-brons under den framgångsrika karriären. Men bara 28 år gammal fick Lindh det tuffa beskedet att han drabbats av reumatism, en variant som tidigare kallades Bechterews sjukdom.
– Det är en reumatisk inflammationssjukdom som framför allt sätter sig i leder och muskelfästen, säger han i en intervju med Expressen och erkänner att han inte mådde bra under flera år.
– Jag var lätt, bra tränad och spelade på topp, men kroppen mådde inte bra. Nu förstår jag ju att jag var sjuk innan jag fick diagnosen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Erik Lindh, bordtennis
190121 Erik Lindh och Jörgen Persson under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Men pingislegendaren valde att hålla sjukdomen hemlig och berättade inte för någon. Istället kämpade han mot smärtorna och spelade vidare i landslaget till 34 års ålder innan det blev för jobbigt att fortsätta.
– Jag valde det eftersom jag inte ville att några skulle tycka synd om mig och att folk skulle tro att jag skyllde på sjukdomen om jag spelade dåligt, berättar han för kvällstidningen.
– Jag hade för stora problem med kroppen. Jag hade varken ork eller motivation att fortsätta på världsnivå.

LÄS MER: Här tvingas bollgeniet J-O Waldner möta Baywatch-stjärnan med världens minsta bordtennisrack

Nyligen fyllde Erik Lindh 60 år och firades av de gamla landslagskamraterna Waldner, Persson och Appelgren med flera som kom för att hälsa på. I dag lever han ett helt annat liv och jobbar på mataffären Willys i Falkenberg.
– Jag tar cykeln till jobbet. Resan tar fem minuter. Jag trivs bra på jobbet, säger han i intervjun och öppnar upp om sjukdomen nuförtiden.
– Jag har fått olika mediciner, både dropp och sprutor. Livet är rätt okej, men visst kan jag känna att jag är lite stel ibland. Men jag är ju inte heller längre 20 år.

Kommer du ihåg svenske bordtennisspelaren Erik Lindh? Dela artikeln och säg något!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev