Svenske legendarens stora chockbesked – drabbad av en tumör: "Det sista jag minns är…"

Svenske legendarens stora chockbesked – drabbad av en tumör: ”Det sista jag minns är…”

Han är en av svensk bordtennis stora profiler.
Nu har Ulf ”Tickan” Carlsson opererats för en tumör.
– Det sista jag minns är att de spände fast mig, säger han till SportExpressen.

Redan som 15-åring gjorde legendaren Ulf ”Tickan” Carlsson debut i A-lagssammanhang. Det blev ett VM-guld i dubbel som den allra finaste utmärkelsen från spelarkarriären.

Tuffa tiden

Senaste åren har bordtennisikonen jobbat som förbundskapten för svenska landslaget ända fram till 2018. Därefter har han jobbat med klubblaget Halmstad BTK i två år.

Ulf "Tickan" Carlsson, bordtennis
190321 Halmstads Ulf ”Tickan” Carlsson deppar efter bordtennismatchen i Pingisligan mellan Eslöv och Halmstad den 21 Mars 2019 i Eslöv. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop115.

Men det här året har inte varit lätt för 59-åringen. För två veckor sedan gick han igenom en tuff operation som varade i åtta timmar för att få bort en tumör i huvudet.
– Jag hade gått i ett antal år och känt att jag tyckte att det slog lock för örat. Jag började höra lite sämre. Jag var yr ibland och jag fick huvudvärk. Sedan var det dagar då allt kändes som vanligt. Det kom och gick. Jag provade lite olika mediciner. Men det blev inte bättre, utan snarare sämre, berättar han för SportExpressen.

”Var hemskt”

Läkarna kunde inte hitta felet och åren gick vidare. Men i höstas var han tillbaka på sjukhuset och då upptäcktes en tumör i hörselgången på röntgenbilderna.
– Jag minns att jag satt i bilen när doktorn ringde. De där sekunderna när läkarna berättade att det var en tumör… Det var hemskt. Jag åkte hem direkt och började googla. Det var mycket att ta in. Samtidigt sa de att tumören var godartad, och det har jag haft med mig hela tiden. Men redan på den första röntgen efter det hade tumören vuxit och i april bestämde de att jag måste opereras, säger han till kvällstidningen.

Ulf "Tickan" Carlsson, bordtennis
180503 Sveriges förbundskapten Ulf Carlsson tecknar för timeout i åttondelsfinalen mellan Taiwan och Sverige under dag 5 av Lag-VM i Bordtennis den 3 maj 2018 i Halmstad. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_344

Veckan inför operationen beskriver Tickan som väldigt orolig med ”mycket ångest och jobbigt”. Även sista natten på sjukhuset inför operationen var hemsk.
– Det var en katastrofnatt, jag var ensam och orolig och sov nästan ingenting. Jag minns att klockan var strax innan åtta på morgonen när sköterskan sa att det var dags att söva mig. Det sista jag minns var att de spände fast mig. Första gången jag tittade på klockan igen var den halv nio på kvällen, säger han i intervjun.

”Väldigt skönt”

Operationen varade i åtta timmar och blev lyckad. Och efter fyra dagar fick bordtennislegendaren åka hem till huset i Halmstad.

Han känner fortfarande av operationen två veckor senare och har svårt att sova på grund av ångest. Men Ulf Carlsson är också väldigt tacksam.
– Tumören hade växt ytterligare den sista tiden. Den hade blivit någon centimeter större till så det känns väldigt skönt att det är gjort. Att jag har förlorat hörseln på örat där tumören satt känns som ett mindre problem just nu. De försökte rädda den, men det gick inte, säger han till SportExpressen.

LÄS MER: Bordtennisikonen Ulf Bengtsson är död – blev 59 år

Få våra nyhetsbrev!