Ikonen J-O Waldners stora sågning – efter kontroversiella förslaget: "Det räcker nu!"

Ikonen J-O Waldners stora sågning – efter kontroversiella förslaget: ”Det räcker nu!”

En av pingisens största genom tiderna är riktigt irriterad.
Mot kontroversiella förslaget att singel-VM kan försvinna.
– Det får räcka nu! Snart vet man varken in eller ut, säger legendaren Jan-Ove Waldner till Sportbladet.

Det har blivit en rejäl snackis inom bordtennisvärlden. Att singel-VM faktiskt kan skrotas helt och hållet.

Skrota singel-VM

Internationella bordtennisförbundets, ITTF, ordförande Steve Dainton har lanserat det kontroversiella förslaget att ta bort den individuella delen av VM i bordtennis. Och istället ersätta det med ett liknande upplägg som tennisen har med grand slam-turneringar.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
190131 Jan-Ove Waldner poserar för ett porträtt under en presskonferens anordnad av Spårvägen den 31 januari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135942

Bordtennisen kommer då att få tre-fyra stora tävlingar varje år som ska gå under samlingsnamnet ”Grand smash”.
– Stortävlingarna kommer att nå en större publik, säger ITTF-ordföranden i ett officiellt uttalande.

Waldners kritik

Ett galet förslag som redan kritiserats av svenske legendaren Jörgen Persson samt regerande VM-silvermedaljören Mattias Falck. Nu ger sig även pingisikonen Jan-Ove Waldner in i debatten.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
160211 Spårvägens Jan-Ove Waldner under en match i Pingisligan den 11 februari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

”Det evigt gröna trädet” är också väldigt kritisk och sågar det nya förslaget.
– Jag tycker definitivt inte att singel-VM ska tas bort. Det mästerskapet har enormt hög status. Visst, OS smäller fortfarande högst eftersom det bara hålls vart fjärde år, men i VM deltar de allra bästa spelarna, det kryllar av kinesiska stjärnor och därför är det en enorm prestige att vinna. Och VM har väl funnits sedan 1926? Det är ändå starka traditioner… Och det har redan varit så mycket ändringar i sporten. Det får räcka med ändringar nu. Snart vet man varken in eller ut. Det har ändrats med bollar, system och allt vad det är. Man vet ju knappt vad spelsystemet är längre. Kör de bäst av fem eller bäst av tre?, säger J-O till Sportbladet.

”Måste vara kvar!”

Waldner gillar ändå idén med att ta efter tennisen och införa grand slam-turneringar i bordtennis. Men VM ska absolut inte försvinna på grund av det.
– Det finns något intressant i tanken, men det får inte ske på bekostnad av VM. VM måste vara kvar! Däremot vore det välkommet med flera stora tävlingar med större prispengar. Frågan är bara var pengarna ska komma ifrån? Visst, i de kinesiska ligorna finns stora prispengar, men jämfört med sporter som tennis och golf ligger man i lä. Man måste hitta sponsorer som är villiga att gå in, säger 54-åringen till kvällstidningen.

Jan-Ove Waldner är en av de största någonsin inom bordtennis med totalt 1 OS guld, 6 VM-guld och 11 EM-guld på meritlistan. Han ser också en stor potential för sporten, även om man är en bit efter både tennis och golf ekonomiskt sett.
– Intressemässigt är pingis en av de allra största sporterna. Den utövas ju i hela världen. Jag märker på mina Facebook-sidor att det skrivs meddelanden från alla möjliga olika länder. Så ja, grundintresset finns nog, men tennisen – och golfen också för den delen – är så långt före i utvecklingen, särskilt vad gäller pris- och tv-pengar, säger han i intervjun.

LÄS MER: Legendaren Jan-Ove Waldners ilska – slår tillbaka mot svenska folket: ”Jag är besviken…”