Oväntade hyllningen till Jan-Ove Waldner som säger allt om bordtenniskungen: "Han hör hemma på..."

Oväntade hyllningen till Jan-Ove Waldner som säger allt om bordtenniskungen: ”Han hör hemma på…”

Jan-Ove Waldners talang är något av det finaste vi har inom svensk idrott.
Det han inte kan göra med en boll kan absolut ingen annan göra.
Men här kommer en oväntad hyllning som verkligen säger allt om J-O:s storhet.

Det var redan 1982 som hela världen fick upp ögonen för det lille bollgeniet Jan-Ove Waldner från Sverige. Han var blott 16 år gammal när han gick till EM-final i Paris mot vännen Mikael ”Äpplet” Appelgren.

Waldners karriär

Även om det blev förlust den gången för J-O så skulle det bli starten på en helt makalös idrottskarriär som varade över flera decennier. Med sin unika talang och fantastiska bollsinne erövrade Waldner hela världen och var med om att riva den kinesiska muren när Sverige blev en stormakt inom bordtennis.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
040820 OS, Bordtennis: Jan-Ove Waldner, Sverige, jubel. © Bildbyrån – 27719 – OS04

Pingisikonen vann sammanlagt sex VM-guld, elva EM-guld och dubbla världscuptitlar under karriären men det allra största ögonblicket kom så klart under sommar-OS 1992 i Barcelona. Waldner var i storform och tog sig förbi alla hinder för att vinna det största en idrottare kan vinna: OS-guld.

LÄS MER: När J-O Waldner fick en hel arena att explodera i jättejubel – med hjärtevärmande gesten mot lilla pojken

Hyllning till J-O

En bedrift som Jan-Ove Waldner aldrig skulle upprepa och senare samma år belönades svenske bordtennishjälten så välförtjänt med Bragdguldet 1992. Ett givet val det året och han hyllades stort i hela landet.
– Bra val, jag uppskattar självklart en lirare som J-O, som lyckades när det gällde som mest. Han hade säkert lyckats i vilken bollsport han än satsat på, även ishockey, sa hockeytränaren Conny Evensson då.
– Jag har haft J-O som favorit till Bragdguldet. Han utförde en enastående prestation i Barcelona och är en mycket värdig bragdmedaljör, sa alpina ikonen Pernilla Wiberg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
890415 Bordtennis, VM: Jan-Ove Waldner (Jan Ove Waldner, J O Waldner), Sverige (VM-guld, världsmästare) © Bildbyrån – Dia

Men det kom även en oväntad hyllning i samband med att Bragdguldet delades ut till Waldner. Nämligen från hans egen klubb på den här tiden, Ängby SK. Klubbledaren och eldsjälen Nisse Sandbergs annorlunda beröm till J-O säger verkligen precis allt om vilken kung han var med sitt rack.
– Han är ett pingismonster när han så vill och då vill hans motståndare helst gå hem. Egentligen hör han nog hemma på Cirkus Scott, sa Sandberg i en intervju med Svenska Dagbladet 1992.

LÄS MER: När Jan-Ove Waldner skrev idrottshistoria och sedan gjorde det mest oväntade – Tomas Brolin avslöjar(!)

– Bra val, jag uppskattar självklart en lirare som J-O, som lyckades när det gällde som mest. Han hade säkert lyckats i vilken bollsport han än satsat på, även ishockey, sa hockeytränaren Conny Evensson.
– Jag har haft J-O som favorit till Bragdguldet. Han utförde en enastående prestation i Barcelona och är en mycket värdig bragdmedaljör, sa alpina ikonen Pernilla Wiberg.

Är Jan-Ove Waldner en av svensk idrotts största någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!