Svenske friidrottslegendaren har gått bort – efter tuffa sjukdomen: ”Han var fantastisk”

.

Den förre stavhopparen Hans Lagerqvist har avlidit.
Svenske friidrottslegendaren blev 79 år gammal.
– Han var den snällaste personen jag någonsin har träffat, säger sambon Yvonne Norrbom till Sportbladet.

Hans Lagerqvist är en av Sveriges bästa stavhoppare genom tiderna och tillhörde världseliten under 60-70-talet. Det blev totalt två SM-guld och ett EM-silver under den aktiva karriären, sedan har legendaren även vunnit veteran-VM flera gånger och vann så sent om i våras veteran-SM.

Hans Lagerqvist död

Men i början av 2019 drabbades Lagerqvist av en hjärnblödning, efter ett antal hjärntumörer. Återhämtningen gick till en början bra, men sedan slog sjukdomen till igen.

Hans Lagerqvist
870802 Friidrott, SM, stav: Veteranen Hans Lagerqvist på plats.
Foto: BILDBYRÅN / 10707

Nu har han somnat in sitt – i sitt hem med livskamraten Yvonne Norrbom närvarande. Sedan dess har hyllningar och kondoleanser från världens alla hörn strömmat in från alla som vill sörja den omtyckte Lagerqvist.
– Det är för att han var den han var och allt stämmer verkligen. Han var bara en stor öppen famn för alla. Han var varm, otroligt omtänksam och lugn. Han var den snällaste personen jag har träffat, den mest fulländande människan. Rättvis och väldigt ödmjuk inför det han hade åstadkommit. Han hade låg profil när det gällde hans egna bedrifter, det var nog mycket det som gjorde att han var så omtyckt tror jag, säger Yvonne till Sportbladet.

Armand Duplantis hyllning

Den stora svenske stavhoppsstjärnan nuförtiden, Armand Duplantis, minns Hans med värme och hyllade Lagerqvist i ett eget inlägg på Facebook.
”En fantastisk man som hade en gränslös kärlek till stavhopp. Hasse tränade mig inför min sista hoppträning inför EM förra året. Han kommer för alltid vara en del av det mästerskapet för mig. Vila i frid.”, skrev ”Mondo” i sitt inlägg.

Hans Lagerqvist
870802 Friidrott, SM, stav: Veteranerna Kjell Isaksson och Hans Lagerqvist på plats
Foto: BILDBYRÅN / 10707

Yvonne Norrbom berättar även att Duplantis hörde av sig när Lagerqvist var dålig. Och behövde hjälp inför EM i Berlin, där Duplantis även vann EM-guld.
– Mondo ringde honom och frågade om han hade några stavar att låna, eftersom hans stavar redan var på väg till Berlin. ”Jo, men det har jag! Vet du nåt ställe att träna? Kom med oss, vi hoppar på Lidingövallen!”, svarade då Hasse, säger Yvonne till kvällstidningen.

Även Lagerqvists bästa vän och förre stavhopparen Kjell Isaksson, som var med i Mästarnas Mästare i början av året, minns sin goda kompis med kärlek.
– Det är min bästa kompis. Vi bor grannar och har haft en oerhört nära kontakt, som vi haft i femtio år. Det kommer kännas lite konstigt. Vi har umgåtts mer eller mindre hela tiden under alla dessa femtio år. Det är svårt att fatta. Även om vi har vetat en längre tid att det inte kommer gå bra, när man kommer till den dagen, så är det svårt att förstå, säger Isaksson till Sportbladet.

LÄS MER: Tennislegendaren död – vann tre Grand Slam-titlar under karriären: ”En av de stora”

Sarah Sjöströms nya besked – mitt under VM: Så länge kommer simdrottningen att tävla!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);