Sergei Fokins mäktiga drömfemma – där FBK-legendarerna får nöta bänk

.

Sergei Fokin spelade med mängder av stjärnor under sina år i SHL.
För Sportbibeln tar backprofilen ut sin drömfemma, ett uppdrag som inte var det enklaste.
– Den här femma hade nog tagit några guld, säger Fokin.

Sergei Fokins insatser i FBK-tröjan blev ikoniska. Den ryske backen var med och tog tre SM-guld till klubben och lämnade som en legendar.

Ikon i Färjestad

I dag tränar Fokin Hagfors-laget Viking HC:s J18-lag och bor alltså kvar i Värmland. Trots det finns i dagsläget inga planer på en återkomst i Färjestad i en ledar- eller tränaroll.

Fokins åtta år i Karlstad formade honom som spelare och han minns tillbaka på tiden med glädje.

Sergei Fokins drömfemma

Inte nog med att ryssen fick plocka hem tre guld till Karlstad fick han chansen att spela med några riktiga profiler.

Sportbibeln gav Fokin utmaningen att ta ut en drömfemma, ett uppdrag som visade sig vara betydligt svårare än han trott.
– Det var fantastiska fina tider och lag som vi hade. Det är bara namn efter namn. Det är absolut inte lätt att ta ut en femma. Varje år kom det in fina och starka namn men svenskarna var de bästa.  Peter Ottosson, Pelle Prestberg, Mats Lindgren, säger Fokin och fortsätter:
– Vi hade nästan alltid bra lag, spelare och lag. Det är många namn och nästan omöjligt att ta ut bara fem. Det är som om jag inte nämner någon.

Till slut blir det i alla fall en femma, och det är inga dussinlirare Fokin tar ut.

Jörgen Jönsson på centerposition

I målet tar Boris Rousson plats. målvakten som var med och plockade hem SM-guldet säsongen 1997/1998. Positionen mellan stolparna visade sig vara den enklaste att ta ut men därefter blir det tufft.

Efter lite betänketid konstaterar Fokin att han inte vill ta ut de spelarna som vanligtvis dyker upp och bjuder på en hemsydd konstellation.

Thomas Rodin bildar backpar tillsammans med Roger Johansson.

På forwardsidan blir det däremot någonting annat. Jörgen Jönsson får Håkan Loob och Magnus Roupé som kedjekamrater, den sistnämnda som inte var där när Fokin spelade i klubben.
– Den här femma hade nog tagit några guld, säger Fokin till Sportbibeln och skrattar.

Dela för att hylla ikonen Sergei Fokin!

Sergei Fokins drömfemma

Målvakt’: Boris Rousson
Backpar: Thomas Rhodin, Roger Johansson
Forwards: Håkan Loob, Jörgen Jönsson, Magnus Roupé,

LÄS MER: När Fokin plötsligt hamnade bakom KLM-kedjan – och fick sitt livs enklaste assist

Kultliraren Sergei Fokin lämnade rampljuset och försvann – det här gör han i dag

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);