Charlotte Kalla avslöjar sin stora oro: ”Det var obehagligt”

.

Charlotte Kallas bragdsträcka bäddade för det svenska guldet på stafetten.
Nu avslöjar hon att oron inför loppet var outhärdlig.
– Det var obehagligt, säger Kalla till SportExpressen.

Charlotte Kalla kom till VM som en outsider. Uppladdningen inför mästerskapet var inte den bästa och bara veckor innan var hon riktigt orolig.

Tveksam form inför VM

31-åringen gjorde sitt sämsta resultat på tre år under världscuptävlingarna i Ulricehamn och valde att avbryta SM-veckan för att försöka hitta formen.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Kalla kom på sjätteplats i skiathlonen förra helgen och formen verkade vara på väg tillbaka.

Bragdsträcka i stafetten

När Rikard Grip tog ut stafettlaget skulle Kalla gå tredje sträckan mot norska konkurrenten Astrid Jacobsen – och vilken insats det skulle bli.

Charlotte Kalla visade upp sin mästerliga mästerskapsform, som så många gånger vidare, och gick på knock från start. När hon växlade in till Stina Nilsson hade hon gett Sverige 18 sekunders försprång.

Historien därefter vet vi vet det här laget. Therese Johaug knappade in sekund på sekund på Stina Nilsson på den avslutande sträckan, men det räckte inte.

På upploppet kunde norskan inte rå på sprintspecialisten Nilsson och Sverige kammade hem sitt första VM-guld på distansen.

Under kvällen fick det svenska laget ta emot sina VM-medaljer, den 13:e VM-medaljen för Kalla genom karriären,
– Det här betyder supermycket. Det var en stor ära att få åka i lag med de här brudarna, säger Kalla till SVT efter medaljceremonin.

Charlotte Kallas oro: ”Var obehagligt”

Men allting var inte frid och fröjd inför stafetten.

Charlotte Kalla berättar att hon var orolig inför stafetten och hur formen egentligen var.
– Jag kom inte till stafetten med det största självförtroendet. Det var ganska mycket oro. Men nu kan jag inte förstå vart tvivlet kom ifrån, säger hon till SportExpressen.

Efter Frida Karlssons starka sträcka mot Ingvild Flugstad Östberg kände Kalla att ingenting kunde stoppa henne.
– Det var obehagligt att vara så nervös som jag var i morse (läs i går). Jag vågade inte hoppas att det skulle gå så här bra. Men i början av stafetten ser jag att Ebba och Frida åker så bra så jag vill förvalta det hårda jobb de lagt ner på ett bra sätt, berättar Kalla.

Det återstår fortfarande flera medaljchanser för de svenska åkarna, bland dessa Charlotte Kalla på VM. I  dag avgörs herrarnas stafett över 4x10km och till helgen väntar de riktigt långa loppen.

Nya medaljchanser

I morgon avgörs damernas tremil och på söndag, den avslutade VM-dagen, kör herrarna femmilen.

Det återstår att se om Sverige får jubla ytterligare gånger då.

Dela för att hylla Charlotte Kalla!

LÄS MER: Svenska VM-guldhjälten lämnar skid-VM – med omedelbar verkan

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);