Svenska OS-guldhjälten om hemska sjukdomen: ”Det kändes fruktansvärt i kroppen”

År 2000 blev hon ”Guld-Pia” med hela svenska folket.
Nu öppnar Pia Hansen upp om sin nya OS-satsning – och sjukdomen som höll på att kosta karriären.
– Jag var riktigt dålig. Det kändes fruktansvärt i kroppen, säger hon till Kvällsposten.

Det var som en blixt från klar himmel när Pia Hansen blev hela Sveriges kelgris över en natt, efter OS-guldet i dubbeltrap i Sidney 2000.

Kort därefter ställde hon sig på scenen med dansbandskungen Christer Sjögren, och väl på hemmaplan var hon i flera år i centrum i diverse underhållningsprogram.
– Det var egentligen inte så jävla roligt, säger hon till Kvällsposten, och fortsätter:
– Jag ställde upp på många dumma grejer efter guldet. Inte för att jag inte kan sjunga, det var mer att jag fick sjunga på alla andras villkor. Det var inte så roligt, det blev inte bra för mig när jag tvingades sjunga i fel tonart.

Ny OS-satsning

Det har inte blivit några mer OS-medaljer efter det, och hon har bara varit med i tävlingarna en gång efter det (Aten, 2004) – men nu, 52 år gammal, siktar hon på nya framgångar. Målet är att ta sig till OS i Tokyo 2020.
– Så länge man har intresset, tycker det är roligt och har bra ögon är det inga konstigheter. Då har åldern ingen som helst betydelse, säger hon.

Men vägen till sin nya OS-satsning har inte varit spikrak. Våren 2016 upptäckte Hansen att hon drabbats av sjukdomen giftstruma.
– Antagligen hade jag haft sjukdomen flera år innan. Sedan eskalerade allt. Det har tagit flera år att komma rätt med medicinen. Skjutningen blev lidande, jag tappade jättemycket, säger hon.

”Var riktigt dålig”

Giftstruma beror på att att sköldkörteln är förstorad, och Hansen berättar att det var frustrerande innan diagnosen fastställdes.
– Det syns inte utåt. Jag sa att jag mådde dåligt men de som inte varit med om det fattade inte hur jag mådde. Jag var riktigt dålig. Det kändes fruktansvärt i kroppen, säger hon.

Pia Hansen opererades under vintern 2016, och de tog då bort hennes sköldkörtel. Hon berättar att hon fortfarande medicinerar – men mår i övrigt bra.

Dela gärna för att hälsa Pia Hansen, vår guldhjälte, lycka till i sin OS-satsning!

LÄS MER: Här är alla nya deltagare i Mästarnas Mästare – en hel del stora namn

Henrik Zetterberg bryter tystnaden – och berättar sanningen om mardrömmen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);