11 år efter avskedet – det här gör målvaktslegendaren Tommy Salo i dag: ”Det var helt sjukt”

I sammanlagt 25 säsonger höll Tommy Salo på med hockey på elitnivå, antingen som spelare eller ledare.
I en intervju med SportExpressen berättar den förre målvaktshjälten om livet efter hockeyn och hur straffräddningen 1994 förändrade hans liv.
– Det var flera kassar brev som kom varje dag. Brevbärarna tvingades ställa kassarna utanför dörren. Helt sjukt, säger Salo.

Tommy Salo är en av Sveriges mest framgångsrika hockeymålvakter genom tiderna. Han har sju VM-medaljer (ett guld), ett SM-silver och han har gjort drygt nio säsonger i NHL.

”Det var helt sjukt”

Men han är mest förknippad med straffräddningen i OS-finalen mot Kanada 1994. En straffräddning som förändrande hans liv.
– Jag kunde inte förstå att det skulle bli en sådan hysteri som det nu blev, säger Salo, som berättar att brevbärarna i Västerås fick jobba dubbla skift för att hinna dela ut alla brev som skulle till honom, säger Salo till SportExpressen.
– Det var flera kassar som kom varje dag. Brevbärarna tvingades ställa kassarna utanför dörren. Det var helt sjukt vilken uppståndelse det blev.

Det gör Salo i dag

Efter OS spelade Salo ytterligare 13 säsonger på elitnivå innan han slutade 2007. Därefter var han tränare i tre säsonger innan han övergick till att bli sportchef säsongen 2010/11 (Oskarshamn/Leksand). Han var i Leksand i fyra och ett halvt år innan han i december 2014 fick sparken. Sedan dess har han inte haft något uppdrag från någon klubb, och han vet inte riktigt om han kan tänka sig att bli tränare eller sportchef i framtiden.
– Det är en svår fråga, det beror på. Jag har lärt med mycket under vägen av den erfarenhet jag hunnit skaffa mig. Jag skulle fundera ett bra tag och inte säga nej direkt. Men jag skulle se till att jag inte skulle vara lika ensam som jag varit tidigare, säger han till kvällstidningen.

I stället för hockey lägger Salo nu sin tid på annat.
– Jag tar det lugnt, reser en del, fiskar, spelar badminton, padel och lite golf. Jag gör lite små uppdrag här och där också, säger han till SportExpressen.

Dela artikeln för att hylla Tommy Salo för en lång och fin karriär!

LÄS MER: Den gången Tommy Salo tog en fight i NHL och det slutade illa. Väldigt illa.

Tommy Salos utspel för att höja publiksnittet i SHL: ”För mig är det självklart”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);