Den gången Tommy Salo tog en fight i NHL och det slutade illa. Väldigt illa.

En svensk målvaktsfight i NHL?
Jo, det har hänt ett par gånger.
Och det har alltid gått väldigt, väldigt illa.

Det händer då och då att svenskar kastar handskarna och slåss i NHL. Det brukar sällan sluta riktigt bra, även om spelare som Detroits Jonathan Ericsson och Colorados Gabriel Landeskog visat att de kan stå upp mot vilka som helst.

Någon svensk målvakt som fightats med framgång har vi dock inte. Målvaktsfighter händer ju inte ofta och risken att en svensk keeper ska vara inblandad är väldigt liten.
Men det har hänt. Och det slutade…illa.

Den 4:e april 1998 möttes rivalerna NY Rangers och NY Islanders och i mitten av tredje perioden brakade hela helvetet löst. Att spelare som Zdeno Chara, Darren Langdon, Jeff Beukeboom och J.J Daigneault slogs var väl ingen skräll.

Men så började Rangers P.J. Stock att mata på slag mot Mariusz Czerkawski, som ju definitivt inte var någon slagskämpe. ”Marre” fick så mycket stryk att Islanders målvakt Tommy Salo försökte hjälpa sin lagkamrat.
Det gick sådär.
Och det väckte Rangers målvakt Dan Cloutier – känd för att vara något av en galning – som såg möjligheten att utmana Salo.
Så här gick det till:
 

 
I NHL brukar det snackas om ”The Code” och att det finns oskrivna regler i slagsmål. Regler som Cloutier bryter helt när han fortsätter att slå en liggande och försvarslös Salo.
Men att Cloutier inte har alla hästar hemma framgår om inte annat i slutet av klippet, när han utmanar hela Rangers bänk…

En annan svensk målvakt som har ”fightats” är Tommy Söderström. Det gick illa – där också.