Armand Duplantis mamma Helena avslöjar – det ska hon göra när sonen ”Mondo” lägger av: ”Då är jag…”

Armand Duplantis är världens bästa stavhoppare just nu.
Det blev möjligt tack vare Helena Duplantis beslut att lämna Sverige för USA.
Nu avslöjar mamman vad hon ska göra den dagen ”Mondo” lägger av.

Hon är född och uppvuxen i Avesta men har levt större delen av sitt liv i USA. Därför var Helena Duplantis ett okänt namn inom den svenska idrotten, trots att hon en gång i tiden var en lovande mångkampare.

Mamma Duplantis

Svenskan gick friidrottsgymnasiet i Falun och efter studenten fick hon sin stora chans att ta nästa steg i karriären.
– När jag hade tagit studenten fick jag ett stipendium för att plugga på college i Louisiana i USA, berättar Helena i en intervju tidningen Hemtrevligt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Helena Duplantis, Armand Duplantis, stavhopp
220724 Armand Duplantis of Sweden, together with his mother and coach Helena Duplantis, poses with his gold medal after winning men’s pole vault and breaking the world record during day 10 of the 2022 World Athletics Championships on July 24, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0338

Det var där hon skulle träffa och bli kär i amerikanske stavhopparen Greg Duplantis. 1999 fick de sedan sonen Armand Duplantis och två decennier senare hade de lyckats uppfostra en av historiens allra främsta stavhoppare.

LÄS MER: Vackra gesten när Armand Duplantis slog nytt världsrekord – alla pratar om det som flickvännen Desiré gjorde: ”Älskar dig”

Mondos karriär

”Mondo” valde mammans sida och började tävla för Sverige istället för sitt egna hemland USA. Han slog sedan igenom med dunder och brak och vann sitt allra första guld i EM 2018, som blott 18-åring.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Helena Duplantis, stavhopp
210118 Helena Duplantis poserar för ett porträtt med priset Årets Ledare under Idrottsgalan den 18 januari 2021 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0068

I dag har den 23-årige Duplantis vunnit allt som går att vinna och slagit världsrekord flera gånger om. Mamma Helena och pappa Greg har tränat sonen genom hela karriären och tillsammans har de uträttat stordåd genom att skriva svensk idrottshistoria.

LÄS MER: Hemligheten bakom Armand Duplantis storsuccé – 77-åriga Gunilla träder fram ur skuggorna: ”Det är inte lätt”

Hyllar mamman

Pappan tar hand om teknikträningen och stavarna medan mamman är mer inriktad på själva fysträningen. Föräldrarna utsågs välförtjänt nog till ”Årets ledare” vid Idrottsgalan 2021.
– Min mamma, jag har aldrig träffat någon som min mamma. Hon är världens lättaste person att komma överens med. Min pappa är mer eldig, lite som jag. Speciellt när vi argumenterar. Vi ryker ofta ihop – på ett bra sätt, har sonene Armand sagt i en intervju med Café.

Sedan Mondo flyttade till Sverige för att satsa hårdare på stavhoppskarriären har mamma Helena börjat pendla mellan hemlandet Sverige och nuvarande boendet i USA för att hjälpa sonen på bästa sätt med träningen. Just nu är det verkligen fullt upp men hon får också frågan vad som händer den dagen världens bästa stavhoppare – Armand Duplantis – lägger av.
– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Han är ju bara 23 år och kan säkert hålla på i tio år till. Då är jag 67. Jag får väl ta hand om barnbarnen. Jag har redan fått mitt första barnbarn, när de kommer till Sverige är jag barnvakt. Det finns så mycket som man kan ägna sig åt här i livet, jag kommer nog på något den dagen jag står utan sysselsättning, säger mamma Duplantis till tidningen Hemtrevligt.

Hur högt kan Armand Duplantis hoppa? Dela artikeln och säg din åsikt!