Hemligheten bakom Armand Duplantis storsuccé – 77-åriga Gunilla träder fram ur skuggorna: ”Det är inte lätt”

Armand Duplantis har gjort fullständig storsuccé senaste år.
Men vad få vet är att en av ingredienserna till framgången är 77-åriga Gunilla Lydén, som nu träder fram ur skuggorna.
– Du behöver en ”mormor” som kan hjälpa dig, säger ”Mondo” i tv-programmet ”Malou möter”.

På bara några år har Armand Duplantis utvecklats från en ung talang till en av stavhoppens absolut största utövare genom tiderna. Han har redan vunnit allt som går att vinna och nyligen slog han sitt eget världsrekord ännu en gång och nya rekordhoppet lyder 6,22 meter.

Mondos hemlighet

Men vad få vet om ”Mondo” är att det finns en hemlig hjälte bakom alla framgångar, någons som nu kliver fram ur skuggorna och visar upp sig för första gången. I en ny intervju med tv-programmet ”Malou möter” avslöjas 77-åriga Gunilla Lydéns avgörande roll Duplantis storsuccé som stavhoppare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, stavhopp
220724 Armand Duplantis of Sweden poses with his gold medal after winning men’s pole vault and breaking the world record during day 10 of the 2022 World Athletics Championships on July 24, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0338

Gunilla och Mondo träffades för första gången i Monaco för fem år sedan och sedan dess har de utvecklats en varm relation där 77-åringen agerar som en slags ”stödmormor” till 23-åringen. Gunilla Lydén, eller ”Ugglan” som hon kallas av vänner, har i över 25 år jobbat inom SCIF, Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, och har blivit lite av en legendar inom svensk idrott.

LÄS MER: Vackra gesten när Armand Duplantis slog nytt världsrekord – alla pratar om det som flickvännen Desiré gjorde: ”Älskar dig”

Hjälper Duplantis

Nu gör hon sitt yttersta för att hjälpa sport-Sveriges stora världsstjärna på ålderns höst. En av hennes uppgifter är nämligen att förvara Mondos stavar i sin egen trädgård.
– Det är svårt om du bott i stan och har en lägenhet. Då är det inte så lätt att ha sina stavar med sig. Då behöver du en ”mormor” som kan hjälpa dig lite med stavarna, säger Duplantis i ”Malou möter”. 
– Någonstans ska de ju vara – och de är långa och otympliga. Rätt vad det är så ska de iväg och förhoppningsvis komma med på ett flyg. Allt det sker väldigt fort – och då vet han var de är någonstans, fyller Gunilla i.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunilla Lydén, Wolfgang Pichler
091126 Sveriges Centralförening För Idrottens Främjande: Gunilla Lydén och Wolfgang Pichler. © Bildbyrån – 42863

Men Gunilla har även hjälpt till när mamman Helena Duplantis haft fullt upp med att vara tränaren för sonen.
– Då kan hon ju inte gå in och vara morsa också, mitt uppe i alltihop. Jag var med när han köpte sin första lägenhet och sedan ska det åkas till Ikea och handlas, det får du ta, sa hon. Jag måste få vara tränare just nu, berättar Gunilla i tv-programmet.

LÄS MER: Sveriges bästa friidrottare någonsin har utsetts – och Armand Duplantis blir krossad av den blågula hjälten

Armand Duplantis öppnar även upp om beslutet att välja bort sitt hemland USA för att istället tävla för Sverige. Ett avgörande besked som värmde extra mycket hos svenska mamman Helena.
– Det var härligt. Det var ett bra val. Jag försökte inte influera honom. Det kändes som att han behövde välja det själv, säger hon i tv-intervjun.

Är Armand Duplantis svensk idrotts allra främsta just nu? Dela artikeln och säg din åsikt!