Ikonen Håkan Loob avslöjar nu sin favorit – här är det enskilt största ögonblicket i svensk hockeys historia

Svensk hockey har upplevt många otroliga stunder.
Nu avslöjar Håkan Loob sin favorit – i vad som egentligen är tidernas ögonblick.
– Ett otroligt viktigt mål, säger han om domen.

Är man en svensk hockeyälskare så finns det gott om magiska stunder att ta av. Sverige har en rik historia av framgång, dels med Tre Kronor, men även med några av tidernas största spelare. Nicklas Lidström rankas ofta som en av de absolut bästa backarna i hela världen, och under några år dominerade spelare som Peter Forsberg och Mats Sundin fullständigt i världens bästa hockeyliga.

Stora omröstningen

Man får heller inte glömma bort ikoner som Sven Tumba, som gjorde ishockey till en folksport under mitten av förra seklet, eller Börje Salming, som var den stora pionjären för européer i NHL. Det finns enormt många stora ögonblick även för Tre Kronor, med OS-guld och VM-guld, skrällar och bragder. Och snart är det dags att utse det allra största ögonblicket i svensk hockeys historia.

910326 Ishockey, SM-final, Djurgården – Färjestad: Håkan Loob, Färjestad. © Bildbyrån

I samband med att Svenska Ishockeyförbundet firar 100 år så hålls i november en gala, ”Tidernas Hockeygala”. Där kommer svensk hockey att firas stort, och vi får en fantastisk tillbakablick på några av svensk hockeys allra största händelser. Kvällens kanske största höjdpunkt är ögonblicket när den största stunden i svensk ishockeys historia ska avgöras. Just nu hålls en omröstning hos SVT, och det är på förhand tuff konkurrens.

LÄS MER: VM 94-ikonen bryter nu tystnaden – öppnar upp om att ersätta Janne Andersson: ”De har ju varit på mig”

Loobs stora favorit

Håkan Loob har varit med om flera stora stunder med Tre Kronor, men när han får välja ut sin favorit så väljer han i stället en annan OS-bragd – nämligen målet som säkrade guldet 2006, då Nicklas Lidström, Peter Forsberg och Mats Sundin var inblandade.

– Jag tycker att det är ett otroligt viktigt mål i en jättestor turnering. Det är de tre största i svensk hockey, tycker jag, som är inblandade i det. Därför är det ett fantastiskt ögonblick för svensk hockey, säger SVT-experten.

211123 Håkan Loob poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Hockeystudion den 23 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Bland konkurrenterna, och de som går att rösta på, finns även, bland annat, straffdramat i Lillehammer under OS 1994, Mats Sundin guldmål mot Sovjet 1991, Mika Zibanejads avgörande mål i sudden under JVM 2012 och den stående ovationen till Börje Salming under Canada Cup i Toronto 1976. Galan sänds i just SVT den 17 november, och det lär bli en rysare om vilket ögonblick som faktiskt vinner.

Vilken är din favorit? Dela och kommentera gärna artikeln!

LÄS MER: När Gunde Svan hängde ut vännen Thomas Wassberg som fuskare på bästa sändningstid: ”Sluta ljug nu!”