Norska stjärnornas nya ord – om beslutet att porta Ryssland från världscupen: ”Det enda rätt, men…”

Samtliga ryska åkare stängdes av från världscupen.
Rätt beslut, men synd om de tävlande menar röster från Norge.
– Det var det enda rätta, säger Tarjei Bö.

Rysslands invasion av Ukraina har fått stor påverkan på idrottsvärlden. I nästan alla sporter är ryska åkare avstängda och får inte tävla mer under säsongen.

”Måste visa…”

Det ryska laget i skidskytte tog däremot ett eget beslut. Innan det hade kommit något definitivt besked så valde landslaget att på eget bevåg att avsluta världscupssäsongen. Den norska stjärnan Tarjei Bö tycker att det var helt rätt beslut, och menar att det var det enda rätta.

Tarjei Bö, skidskytte
201128 Tarjei Bø of Norway after the men´s 20 km during the IBU World Cup on November 28, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0001

– Jag tror att det är rätt. Vi måste på sätt och vis visa, som idrottsvärld, att även vi tar det på allvar. Även om vi varken är krigare eller politiker så är det en stor del av kommunikationen och underhållningen, säger han till Dagbladet och fortsätter:

– Det bästa påtryckningsmedlet för att skapa fred i världen är att ta tydlig ställning. Att någon inte får tävla, i utbyte mot att möjligen rädda många liv, är nog ett ganska enkelt val.

”Jag tycker synd om åkarna”

Ingrid Landmark Tandrevold menar däremot att beslutet att porta alla ryska, och vitryska, åkare har två sidor.

– Det är en väldigt svår grej. Å ena sidan tror man att det inte är deras krig. Det är Putins krig. Däremot ser man poängen med att det hade varit orättvist om ryska utövare kunde fortsätta som de ville, samtidigt som ukrainska åkare fick stå upp och försvara sitt land, säger hon.

210317 Ingrid Landmark Tandrevold during a training session ahead of the IBU Biathlon World Cup on March 17, 2021 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

– Jag tycker synd om åkarna från båda nationerna, fortsätter hon.

Skidskyttesäsongen avgörs i Norge och Holmenkollen till helgen. Där har flera svenska åkare att säkra en pallplats i totalen, däribland Sebastian Samuelsson.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons pik mot Norge – kan bli första svensk på 29(!) år: ”Hade varit en fjäder i hatten…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!