Sveriges jättesuccé i sim-EM – nytt svenskt rekord och två medaljer på 90(!) minuter för Sarah Sjöström

Sim-EM har hittills varit en jättesuccé för Sverige.
På torsdagen blev det två medaljer på 90 minuter för Sarah Sjöström – och ett nytt svenskt rekord i lagkappen.
– Det var fantastiskt kul. Vi hade hoppats på en medalj, säger Sarah Sjöström.

Kortbane-EM är inte direkt någonting som Sarah Sjöström brukar storsatsa på, men i och med hennes skada i vintras så maxar hon verkligen tävlingar nu under hösten – och hittills är det en stor succé. Det var i februari som Sjöström halkade på isen i Sverige, och hon slog i armbågen så hårt att hon tvingades till operation – och länge var OS i Tokyo i fara.

Stora succén

Men hon kom till start i tävlingarna, bärgade ett smått mirakulöst silver – och under hösten har hon jagat toppformen igen, efter den långa skadefrånvaron. Och nu tycks det verkligen som att hon är på topp igen. Sjöström inledde kortbane-EM med att vinna guld i 50 meter fritt i onsdags, och i går blev det ny succé.

211104 Sarah Sjöström, Hanna Rosvall and Sara Junevik of Sweden celebrate after women’s 4 x 50 meter medley swimming final during day 3 of the LEN European short course Swimming Championships on November 4, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sjöström medgav att hon gjorde en hel del missar och att hon inte kände sig på topp i försöken och semifinalen till 100 meter medley, men i finalen simmade hon så pass bra att det blev en bronsmedalj. Men det var inte direkt tid för ett långt firande. Nästan omgående var det dags för lagkappsmedley – och hög tid för ny succé.

”Fantastiskt kul”

Sverige var ett av tio lag i finalen, och man skrällde rejält då man tog ett silver. I sommarens OS blev det ingen medalj för Sverige i tävlingsformen, men nu blev det alltså en makalös andraplats – och ett nytt svenskt rekord, på tiden 1.44,32. Laget bestod av Hanna Rosvall, Emelie Fast, Sara Junevik och Sarah Sjöström.

– Fantastisk kul att vi lyckades knipa två medleymedaljer, säger Sjöström till SVT.

211104 Sarah Sjöström, Sara Junevik, Emelie Fast and Hanna Rosvall of Sweden celebrate their second place after women’s 4 x 50 meter medley swimming final during day 3 of the LEN European short course Swimming Championships on November 4, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Sverige har nu inlett mästerskapet med tre medaljer – vilket är en start utöver det vanliga. Och det bästa av allt? Sarah Sjöström har fortfarande tre individuella distanser kvar att köra.

– De medaljchanserna man har haft så har man tagit medalj, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

LÄS MER: SHL-stjärnan hyllas nu för agerandet – när rivalen skadades otäckt: ”Precis så här vill vi ha det i hockey”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!