Professorns ärliga ord om Zlatan – så många år till kan Ibra spela: ”Hans styrka är otrolig”

Zlatan Ibrahimovic överträffar alla förväntningar på en 39-åring.
Frågan är hur länge svensken kan hålla sig kvar i den absoluta världstoppen.
– Det här är näst intill unikt. Jag tror att han kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi, till SportExpressen.

När Zlatan Ibrahimovic lämnade Premier League och Manchester United för MLS och Los Angeles Galaxy trodde de flesta att karriären snart var över och att det var dags att trappa ned. Då var han 36 år gammal och få anade vad som egentligen skulle hända kommande åren.

Zlatans succé

För ”Ibra” växlade istället upp och gjorde otroliga 52 mål på 56 matcher för LA Galaxy och fick tillbaka sin hunger för mål. I januari återvände han till europeiska toppfotbollen igen och skrev på för Milan.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
200729 Zlatan Ibrahimovic of AC Milan celebrates after scoring the third goal during the Serie A match between Sampdoria and Milan on July 29, 2020 in Genoa. Photo: Matteo Gribaudi / BILDBYRÅN

Sedan dess har allt varit en makalös uppvisning av stjärnsvensken. I början av oktober fyllde han 39 år och hittills har han gjort 14 mål på 20 matcher för Milanolaget och är just nu i delad skytteligaledning i Serie A.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

Det går inte annat än att imponeras av Zlatans fenomenala fysik som gör att han kan prestera så här bra i den här åldern. Björn Ekblom, professor i fysiologi, är också rejält imponerad av vad herr Ibrahimovic åstadkommer på fotbollsplanen.
– När vi pratar om det här måste vi skilja på olika typer av fotbollsspelare. Det finns ju flera exempel på spelare som fortsatt på hög nivå ändå tills de närmat sig 50 år. Men då handlar det ofta om försvarsspelare, som kunnat stå långt bak och nicka bort bollar. När det gäller anfallare – framför allt anfallare i den moderna fotbollen där det ställs större krav på dem i defensiven – är Zlatan näst intill unik, säger han i en intervju med SportExpressen.

”Är aldrig ute”

Italienska tidningen Corriere della Sera förklarar att anledningen till Zlatans succé är att han dels fått ett skräddarsytt träningsprogram för att fortsätta hålla kroppen i perfekt trim. Men han har även en privat chaufför för att ta sig igenom Milano till träningsplanen.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
200721 Zlatan Ibrahimovic of AC Milan during the Serie A match between Sassuolo and AC Milan on July 21, 2020 in Sassuolo, Italy. Photo: Matteo Gribaudi / BILDBYRÅN

Dessutom är Ibras privatliv en avgörande faktor för framgången på planen. Väldigt sällan syns han ute på Milanos gator utan istället tar 39-åringen sig ut i naturen för att fiska, jaga och även rida.
”Han är aldrig ute på nattklubbarna. På sin höjd ser du honom äta middag på någon roof top-restaurang vid Piazza Repubblica”, skriver italienska tidningen.

”Tre-fyra år till”

Nyligen publicerade Zlatan Ibrahimovic även en bild på Instagram där han är ute och rider i naturen. Men den stora frågan är hur länge Milananfallaren kan fortsätta producera på den här nivån.

Zlatan Ibrahimovic, häst
Zlatan Ibrahimovic. FOTO: Instagram.

Det spekuleras redan om att Milan vill förlänga ytterligare med Zlatan och skriva ett nytt ettårsavtal med svensken. Professor Ekblom tror att 39-åringen kan spela ännu längre än så.
– Jag tror att han kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till, om han kan ha en roll där han inte behöver löpa särskilt mycket… För det är ju konditionen som blir problemet för honom, säger han till kvällstidningen och fortsätter:
– Men styrkan som han har i kroppen, den är otrolig. Han är så vältränad. Där är han inte sämre än någon annan anfallare på den högsta nivån. Om han bara är motiverad kan han spela ett bra tag till.

LÄS MER: Mäktiga superhyllningarna till svenskstjärnan Dejan Kulusevski – efter nya hjälteinsatsen i Juventus

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!