Börje Salming sätter ner foten – ryter ifrån efter hemska uppgifterna om övergreppen

Flera gymnaster vittnar om fysiska och psykiska övergrepp.
Då rasar Börje Salming.
– Det får inte förekomma, säger hockeylegendaren, som är ambassadör för Nätverket svensk barnidrott.

Under året har gymnaster världen över berättat om allvarliga övergrepp inom sporten. Det inleddes med vittnen om vad som skett i det amerikanska landslaget, och framför allt mot läkaren Larry Nassar, som dömts till fängelse i hundratals år efter sina övergrepp mot atleter.

Öppnade upp om övergreppen

I dokumentären ”Athlete A”, som släpptes på Netflix i somras och fick enorm uppmärksamhet världen över, vittnade flera gymnaster om övergrepp inom gymnastiken i USA, och sedan dess har fler och fler öppnat upp om fysisk och psykisk misshandel inom idrotten. I veckan larmades det även om att det hänt i Sverige.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

I TV4:s Nyhetsmorgon pratade den före detta elitgymnasten Jennifer Pettersson om ”fysiska, psykiska och emotionella övergrepp”, som började i tidig ålder.

– För mig de har de psykiska övergreppen varit värst. De sitter kvar i dag. Jag vill inte på något sätt förminska de fysiska. Men allt de här med psykiska utskällningarna, vikthetsen, jag vet inte hur många gånger jag bett som ursäkt för mitt beteende för att jag betett mig illa och det var för att jag inte gjort bra ifrån mig på träningar, säger hon i programmet, enligt Expressen.

Salmings tokilska

Pettersson menar även att barn så unga som tio år drabbats.

– De yngre barnen som var tio elva tolv fick höra att de var svullna, tjocka, redan i den åldern, det var fruktansvärt, säger hon.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
170924 Börje Salming efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Hammarby den 24 september 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

I programmet medverkar även Börje Salming, som är ambassadör för Nätverket svensk barnidrott. Och nu sätter han ned foten ordentligt.

– Det är ofattbart att det kan hända ens. Barnen ska ju ha roligt, man ska komma till träningen och tycka det är kul att få träna det är då man utvecklas. Inte så här. Jag förstår inte hur folk tänker. Vi som tränare och ledare ska se till att barnen har det bra, säger han, och fortsätter:

– De trycker ner barnen så de inte törs berätta hemma, det är det som är så hemskt att barn ska komma till en träning och ha ångest. Det får inte förekomma.

LÄS MER: Ikonen Börje Salmings jättekritik mot Zlatan Ibrahimovic: ”Det finns en gräns”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!