Niklas Wikegårds tokilska efter nya beslutet – kräver nu ministerns avgång(!): ”Hon bör bara packa ihop”

500 personer tillåts på arenorna.
Det räcker inte för Niklas Wikegård – som nu kräver förändring.
– Amanda Lind bör bara packa ihop. Lämna sin post, säger C More-experten till Aftonbladet.

Det har varit sommaren och höstens mest omdiskuterade ämne inom svensk idrott. Hur många personer bör egentligen tillåtas på arenorna – och när bör de tillåtas att släppas in?

Wikegårds jätteilska

Länge såg det ut som att restriktionerna om 50 personer, som legat länge, skulle ändras till 500 personer den 1 oktober, men det sköts upp och nu ser det i stället ut att ske den 15 oktober. En välkommen ändring för klubbarna, menar vissa – men en tok för liten ändring, menar många andra.

190402 Cmores Niklas Wikegård under kvartsfinal 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Skellefteå och Djurgården den 2 april i 2019 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg

Många har dessutom irriterat sig över det faktum att andra branscher tycks ha mindre stränga restriktioner, då till exempel köpcentrum är fyllda med betydligt fler personer än 500. En som nu reagerar är Niklas Wikegård.

Kräver ministerns avgång

C More-experten menar att 500 personer egentligen är lika med noll.

– Att få släppa in 500 åskådare betyder noll för elitklubbarna. Det är dyrare att öppna upp för 500 personer med vakter, försäljning och så vidare än att hålla stängt. Det finns ingen anledning att gå till 500 åskådare. På operan om det bara finns plats för 700 förstår jag det. Men för våra elitklubbar betyder det ingenting, då kan du lika gärna skita i det. Jag ser det nästan som ett hån med de här 500. Du måste titta på vilken verksamhet de bedriver. Man säger att man ska känna sig för men det finns ingen tid att hålla på och laborera. Klubbarna är redan nere på röd nivå. Vill man verkligen göra en förändring så kan det gå snabbt. Det tar max två veckor att göra en lagändring, om man verkligen vill, säger han till Aftonbladet.

190221 Cmores expert Niklas Wikegård inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Hv71 den 21 februari 2019 i Gävle. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Wikegård säger att han har full respekt för att hälsan ska gå först, men tar frågan om hur andra branschers restriktioner ser ut som ett exempel på vad som är felställt. Och han tycker att idrottsrörelsen för länge varit tysta – och kräver nu att Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, avgår.

– Ta Amanda Lind. Antingen är hon och hennes departement rädd för att ta beslut och bestämma riktlinjerna. Eller så är hon bara helt ointresserad av hur klubbarna har det och har noll förståelse för deras verksamhet. Måste den här människan verkligen ha något med idrott att göra? Jag förstår det bara inte, säger han, och fortsätter:

– Hon är absolut inte rätt person för jobbet, hon kan bara packa ihop. Lämna sin post. Hon har inte klivit av stolen på flera månader. Hon har inte på något sätt satt sig in i elitklubbarnas vardag, då hade hon inte agerat på det här sättet. Vi måste få in en idrottsminister som förstår hur idrotten fungerar på elitnivå och som driver de här frågorna hela tiden, en person det bara osar idrott och hälsa om.

LÄS MER: Förbundets ilska efter nya beskedet – vädjar nu till regeringen: ”Förvirringen är total”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!