Förbundets ilska efter nya beskedet – vädjar nu till regeringen: ”Förvirringen är total”

Regeringen fortsätter att vänta med sitt publikbesked.
Det får svensk fotboll att reagera starkt.
”Det är en flagrant, medveten nedvärdering och nedprioritering av evenemangsidrott och kultur. Varför?”, skriver SvFF, SEF och EFD i en debattartikel.

Det var i förra veckan som regeringen skulle gå ut med det efterlängtade beskedet. Där många trodde att åskådartaket skulle höjas från 50 personer till 500 personer.

Löfvens besked

Men på en presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven istället att förändringarna uteblir. Trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderat ett högre tak på 500 personer så väntar regeringen ytterligare med sitt beslut att tillåta mer publik på idrottsarenorna.

Friends Arena
200908 General view over Friends Arena ahead of the Nations League football match between Sweden and Portugal on September 8, 2020 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / JM0020

Det får svensk fotboll att reagera starkt. För nu har Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Ohlsson och Svensk Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls gemensamt gått ihop och publicerat en debattartikel på SvFF:s officiella webbplats.

Förbundet vädjar

Med rubriken ”Låt oss ta ansvar!” vädjar man till regeringen att agera.
”Idrotten och kulturen har i veckor väntat på beskedet om hur mycket publik som ska tillåtas från och med oktober. Beskedet blev att inget beslut är taget. Regeringen anger smittskyddsargument för att upprätthålla den ensidiga nedstängning som råder. Folkhälsomyndigheten säger å andra sidan att en höjning skulle vara genomförbar under rådande omständigheter. Förvirringen är total”, skriver man.

Karl-Erik Nilsson, SvFF
200109 Karl-Erik Nilsson, president of the Swedish Football Association, is being interviewed ahead of the international friendly football match between Sweden and Moldova on January 9, 2020 in Doha. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_494

Svensk fotbolls stora organisationer fortsätter sin debattartikel med att trycka på att idrotts-Sverige kan förlora upp mot en halv miljard kronor på grund av de tomma läktarna.
”Förlusterna kan räknas både direkt och indirekt, långsiktigt och kortsiktigt. Enbart den direkta kortsiktiga effekten av 2,5-3 miljoner uteblivna biljettförsäljningar med tillhörande matchdagsintäkter kan räknas upp mot en halv miljard kronor i förlust för elitfotbollen”, lyder debattartikeln.

Vidare menar makthavarna inom svensk fotboll att publikförbudet inte längre handlar om ett smittskydd. Utan att det istället är en nedprioritering från regeringens sida.
”Fotbollen lämnade in ett remissvar som går ut på att arenans maxkapacitet och övriga förutsättningar bör avgöra hur mycket publik som är ansvarsfullt att släppa in på varje match, och att de protokoll som elitfotbollen har tagit fram får styra över hur publiken kan återvända på ett smittsäkert sätt. Folkhälsomyndigheten har förordat en höjning till folksamlingar på upp mot 500 personer, och står fast vid det. En person på var hundrade stol i restaurangerna? På bussarna? På tågen? Det som nu styr för oss har inte med smittskydd att göra, det är en flagrant, medveten nedvärdering och nedprioritering av evenemangsidrott och kultur. Varför?”, skriver man

LÄS MER: 50 år gamla frisparksfräckisen som var så genial att den förbjöds i hela England

Få våra nyhetsbrev!