Tennislegendaren Jonas Björkman öppnar upp om mardrömmen: "Jag ville inte – det var obehagligt"

Tennislegendaren Jonas Björkman öppnar upp om mardrömmen: ”Jag ville inte – det var obehagligt”

Jonas Björkman är av våra stora inom svensk tennis.
Nu öppnar 48-åringen upp om mardrömmen.
– Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt, säger han till SportExpressen.

För tolv år sedan kände Jonas Björkman att det var nog. 36 år gammal lämnade han tenniskarriären för gott och gav bort sina racketar.

Björkmans karriär

Han kände att han var helt klar med tennisen och kunde summera en fantastisk karriär med hela 54 dubbeltitlar och 6 singeltitlar genom åren. Svenskens allra högsta noteringar på världsrankingen var världsetta i dubbel och en fjärdeplats i singel.

Jonas Björkman, tennis
170207 Jonas Björkman, tennis, blir intervjuad under en presskonferens inför säsongspremiären av Mästarnas Mästare den 7 februari 2017 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Det allra mest framgångsrika året under karriären var 1997. Det var då Björkman avslutade säsongen som nummer fyra på världsrankingen men efter det succéåret kom den stora mardrömmen.
– Jag hade spelat 155 matcher under det året, och efter det vilade jag bara tre veckor innan jag direkt drog till Australien. Jag kände att jag var ostoppbar. Sedan blev det mars, och jag kom knappt upp ur sängen. Jag hade gått in i väggen, berättar 48-åringen för SportExpressen i en ny intervju.

Mardrömmen

Kroppen sa ifrån gång på gång men Björkman fortsatte pressa den ändå. Men det gjorde allt bara ännu värre och resultatet på tennisbanan blev sämre och sämre.
– Jag åkte på halsfluss efter halsfluss. Jag hade behövt stanna upp och ta mer ledigt för att skaffa en grund att bygga upp kroppen igen. I stället blev det en jakt att komma tillbaka och då blev det också en stress. Jag kommer ihåg att vi spelade någon Davis Cup-match den sommaren och jag ville inte ens spela. Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt att ha press, säger han till kvällstidningen.

Jonas Björkman, tennis
200925 Jonas Björkman under SM i Padel den 25 september 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0028

När Jonas Björkman blickar tillbaka till karriären så är det just tiden efter succéåret 1997 som han skulle velat göra annorlunda.
– Eller annorlunda, men varken jag eller de i teamet hade riktigt erfarenhet av att hantera situationen. Jag hade en galen dröm om att bli världsetta. Samtidigt upplevde jag en press från media och tappade min målsättning. I stället sänkte jag mina förväntningar till att vara nöjd med att vara någonstans runt 15 på världsrankningen. Jag hade misslyckats redan innan säsongen startade och när förlusterna kom blev den pressen bara ännu värre. Jag kände att jag hade misslyckats, jag hade precis nått toppen men rasade på rankingen. Jag ville ju vara kvar där uppe ett antal år men klarade det inte. Det brottades jag väldigt mycket med, säger han i intervjun.

Padel i dag

Efter den tunga tiden bestämde sig Björkman för att börja samarbeta med idrottspsykologen Johan Plate för att få mental hjälp. Vilket hjälpte en hel del och han hittade tillbaka till spelglädjen igen. 

Efter tenniskarriären har 48-åringen jobbat som tennistränare och är i dag tränare för Sverigetvåan Mirjam Björklund. Han har dessutom engagerat sig en hel del i succésporten padel och har blivit delägare i hela 30 padelanläggningar i Sverige.

LÄS MER: När Björkman fick frispel och bjöd på tidernas mest episka vredesutbrott

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!