Svenskprofilens oväntade utspel – det låg egentligen bakom Djokovics skandalslag: ”Spelarna var upprörda”

Novak Djokovic träffade en domare rakt på halsen.
Efter skandalscenerna kommer nu svenskprofilen Thomas Johansson med en oväntat förklaring till hur det egentligen kunde hända.
– Spelarna var upprörda över detta, säger den svenske grand slam-vinnaren.

Det var tidigare i veckan som stora skandalscener utspelade sig i US Open. Under det första setet i Novak Djokovics allra första match för turneringen så var världsstjärnan i underläge, 5-6, och känslorna rann över.

Slog på domare

Efter en boll så skulle Djokovic skicka en boll till sidan av planen, men han gjorde det med kraft och utan att se sig för. Bollen träffade rakt på struphuvudet på en linjedomare, som i smärtor föll ner på marken framför en chockad Djokovic.

Novak Djokovic, of Serbia, checks a linesman after hitting her with a ball in reaction to losing a point to Pablo Carreno Busta, of Spain, during the fourth round of the US Open tennis championships, Sunday, Sept. 6, 2020, in New York. Djokovic defaulted the match. (AP Photo/Seth Wenig)

Serben diskades omgående och fick alltså inte ens göra ett set i turneringen, där han var en av de stora förhandsfavoriterna. Men att det ens var möjligt att hända var en stor tillfällighet.

Svenskens utspel

Under årets US Open så har nämligen mängder av linjedomare försvunnit, då turneringen i stället använder sig av ett så kallat ”hawk-eye”, ett videosystem som i realtid bedömer om en boll är ute eller inte. Men på just den banan som Novak Djokovic spelade på, Arthur Ashe, så fanns linjedomare.

André Agassi, Thomas Johansson
010118 Tennis, Australian Open, Thomas Johansson – Gianluca Pozzi: Thomas Johansson © Bildbyrån – 24342

Nu menar Thomas Johansson, svensk före detta tennisprofil som vann en grand slam-titel under karriären, att det hela har en något märklig förklaring. Nämligen att klädmärket Ralph Lauren tvingat igenom att linjedomare skulle användas, för att göra reklam för sina kläder.

– Spelarna var verkligen upprörda över att de inte hade hawk-eye-systemet på alla banor, men det finns ett skäl – Ralph Lauren, säger Thomas Johansson, som numera är tränare, till New York Times.

Tävlingens förklaring

Men utspelet tar inte fäste hos alla. Enligt tävlingsdirektören Stacey Allaster hade beslutet om att ha linjedomare på just Arthur Ashe en annan förklaring.

– Vi visste inte om systemet skulle fungera och ville försäkra oss om att vi hade balansen så att inte Arthur Ashe och Louis Armstrong tvingades stänga ner. Fungerade inte systemet på utebanorna visste vi att det i alla fall skulle kunna spelas tennis på de banorna, säger Allaster.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!