Svenska tennisförbundets drag mot dopningsavstängde Mikael Ymer – erkänner nu: ”Mycket positivt”

Svenska tennisförbundets drag mot dopningsavstängde Mikael Ymer – erkänner nu: ”Mycket positivt”

Mikael Ymer stängdes av från all tennis – och avslutade karriären.
Men svenska tennisförbundet har inte gett upp.
– Han har gjort mycket positivt, generalsekreterare Christer Sjöö.

Det var under sommaren som nyheten slog ned som en bomb: Mikael Ymer, Sveriges högst rankade tennisspelare, stängs av från all tennis i 18 månader efter att ha missat i sin vistelserapportering. Det var under 2021 som Ymer vid tre tillfällen inte rapporterade rätt om var han befann sig, vilket är straffbart.

Avslutat karriären

Ymer menade att den sista av de tre prickarna var felaktigt utfärdad, och att han faktiskt friades helt av en oberoende jury. Trots det stängde det internationella tennisförbundet av honom, och i efterhand har det kommit fram att Mikael Ymer ljög i sin rapport, då han menade att hans lillebror plötsligt blev sjuk, vilket gjorde att han befann sig på ett annat ställe än vad han rapporterat.

230703 Mikael Ymer of Sweden competes in a first round singles tennis match during day 1 of Wimbledon on July 3, 2023 in London. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Sanningen var dock att Ymers lillebror, under det tillfället, inte ens var i Sverige, utan i Finland för att spela tennis. Ymer har efter beskedet om avstängningen valt att avsluta karriären som tennisspelare helt. Ymer hade en framgångsrik sommar bakom sig, med succé i Wimbledon, och där han närmade sig en topp 50-plats i världen. Ymer har även varit oerhört viktig i Sveriges Davis Cup-framgång senaste året.

LÄS MER: Lasse Granqvist ryter ifrån och sätter ned foten – rasar efter världsstjärnans ord om Ymer: ”Förkastligt”

Förbundets drag

Och trots att Ymer är avstängd, och trots att han valt att avsluta karriären, så tycks förbundet inte ha gett upp hoppet. Till SVT avslöjar nu generalsekreterare Christer Sjöö att man fortfarande hoppas få honom tillbaka.

– Vi kommer att ha löpande kontakt med Mikael som gjort mycket positivt för svensk tennnis, inte minst i Davis Cup, säger Sjöö till sajten.

230204 Mikael Ymer of Sweden during a press conference following the Davis Cup qualifier between Sweden and Bosnia and Herzegovina on February 3, 2023 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

I övrigt så har även Sveriges tredje bäst rankade spelare, Dragos Madaras, hamnat i trubbel. Han utreds av ITIA, tennisens integritetsenhet – och är borta från Davis Cup av ”personliga skäl”.

– Vi har kontakt med spelare och allt sådant här ligger under sekretess. I Madaras fall har han meddelat till vår kapten att han inte är med av personliga skäl och då är det upp till honom om han vill berätta, säger Sjöö.

LÄS MER: Sanningen om Mikael Ymer: Därför stängdes tennisstjärnan av – lögnen om hans bror avslöjas nu