Supertalangen Leo Borgs nya jättesuccé i Wimbledon – exakt 40 år efter pappa Björns sista, stora framgång

Supertalangen Leo Borgs nya jättesuccé i Wimbledon – exakt 40 år efter pappa Björns sista, stora framgång

40 år och en dag sedan Björn Borgs sista Wimbledon-final.
Då vann Leo Borg, 18, sin första match i turneringens juniorupplaga.

Leo Borg har länge varit en av svensk tennis mest spännande namn och många har noga följt hans framfart under flera år nu. Inte nog med att han faktiskt, för sin ålder, är en utomordentligt bra tennisspelare – det blir dessutom lätt så när man har en pappa som råkar vara en av tidernas bästa inom sporten.

Första framträdandet

Leo Borg har dock tagit enorma kliv under de senaste åren och har nu på allvar börjat göra avtryck ute i tennisvärlden. Tidigare under året har han bland annat hunnit med att gå vidare i Franska Öppnas juniorturnering – och på måndagen gjorde han sitt allra första framträdande i Wimbledons dito.

200508 Leo Borg under en tennisträning den 8 maj 2020 i Höllviken. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Wimbledon blev inställt förra året, på grund av coronaviruset, och 2019 misslyckades han med att kvala in. Men nu fick Leo Borg chansen i turneringen, och som ett sammanträffande så var det 40 år och en dag(!) sedan pappa Björn Borgs allra sista Wimbledon-final.

Stora succén

För Leo Borg började det bra i den första matchen, mot Marko Topa, då han vann första set med 6-3. I andra blev det dock förlust – trots att svensken var uppe i 5-2 och haft totalt fyra matchbollar.

– Jag blev lite tight i mina slag vid 5-3 och 40-0, han fick lite momentum efter det och efter setförlusten bestämde jag mig bara att det var dags att släppa det och börja om i tredje set. Det lyckades jag bra med, jag bröt han i första gemet i tredje set och sen flöt det på bra tyckte jag, säger Leo Borg efteråt.

Sweden’s Leo Borg serves to Max Westphal of France in their boys first round singles match on day 9, of the French Open tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, Monday, June 7, 2021. Leo Borg is the son of tennis icon Bjorn Borg. (AP Photo/Thibault Camus)

Men i det trejde setet visade Borg klass och han vann med hela 6-0 – och alltså matchen med 2-1 i set. Det är en av Leo Borgs hittills största framgångar under den korta karriären.

När Leo Borg vann sin match i går var det inte bara 40 år och en dag sedan pappa Björns sista Wimbledon-final – det var dessutom på dagen 41 år sedan svenskens sista Wimbledon-seger.

LÄS MER: Italienska lagkamraternas egna hån(!) mot stjärnan – efter filmningen som fått fotbollsvärlden att rasa

Få våra nyhetsbrev!