Jonas Björkman avslöjar nu sanningen om det legendariska vredesutbrottet – som ingen svensk glömmer: ”Då gick topplocket”

Det är nog ett av svensk idrottshistorias mest minnesvärda ögonblick.
När Jonas Björkman tappar fattningen totalt under Wimbledon 2007.
Nu berättar tennislegendaren sanningen om ikoniska vredesutbrottet.

Genom åren finns det många tennisspelare som blivit kända för sitt heta temperament. Ikonen John McEnroe är väl det mest klassiska exemplet på en riktigt hetlevrad tennisspelare.

Björkmans karriär

Någon som man inte alls trodde skulle vara det är svenske legendaren Jonas Björkman. Han är en av svensk tennis mest framgångsrika spelare med hela 54 dubbeltitlar och 6 singeltitlar under den framgångsrika karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Björkman, tennis
170207 Jonas Björkman, tennis, poserar för porträtt under en presskonferens inför säsongspremiären av Mästarnas Mästare den 7 februari 2017 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

När han var som bäst rankades han som världsetta i dubbel och världsfyra i singel. Framförallt så har han varit en riktig gentleman på tennisplanen men det finns ett extremt undantag som sticker ut där.

Ikoniska utbrottet

Under en Wimbledon-match 2007 mot tjecken Tomas Berdych tappade Björkman det fullständigt och bjöd på ett av tidernas mest klassiska vredesutbrott. Efter ett domslut vrålar Jonas ut på ren svenska både ”luder” och ”din jävla dåre” för alla åskådare på plats.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Björkman, tennis
Jonas Björkman blir fly förbannad på tennisplanen. FOTO: Youtube

Sekvensen har sedan dess lagts ut på Youtube och setts av miljontals svenskar, se videon här nedanför. Nu avslöjar Björkman sanningen om sitt enorma raseri.
– Ja, det där finns ju på film. Det var inte bra. Jag och den domaren har pratat om det flera gånger efteråt och han ville ta en bild med mig på just den banan i Wimbledon för några år sen. Där och då var han ”up and coming” och tyckte inte att han gjorde ett enda fel. Jag gillade domare som kunde erkänna att de gjort fel någon gång. Det gjorde inte han, berättar han i en ny intervju med Expressen.

LÄS MER: När Jonas Björkman hörde ”LUDEEER” från sonens(!) rum – tvingades till samtal som ingen förälder vill ha

Jonas Björkman är i dag 52 år gammal och minns det här ögonblicket mycket väl, även fast det har gått 17 år sedan det hände.
– Vi hade brakat ihop redan innan den där matchen och jag blev arg redan jag kom in på banan och han (domaren) satt där igen. Jag fick min första breakboll på hela matchen, då klev han in och ändrade linjedomarens beslut fast det var på huvuddomarens ”far side”, det är en oskriven regel att så gör man inte. Det gjorde han. Då gick topplocket på mig, säger svenske legendaren till kvällstidningen.

Visst är Björkmans vredesutbrott oförglömligt? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev