Andreas Vinciguerra skulle ta tennisvärlden med storm men fick karriären förstörd – det här gör han i dag

Andreas Vinciguerra skulle ta tennisvärlden med storm men fick karriären förstörd – det här gör han i dag

Han pekades ut som Sveriges nya stortalang i tennis.
Men Andreas Vinciguerra lyckades aldrig leva upp till de höga förväntningarna.
– Då kände jag bara: Nej, nu får det vara nog, säger han till Kvällsposten.

I början av 2000-talet skedde en stor generationsväxling inom svensk tennis. Ikonerna Mats Wilander och Stefan Edberg hade avslutat sina karriärer och nya namn tog över.

En jättetalang

Thomas Johansson och Magnus Norman ledde den nya generationen och den stora förhoppningen låg hos jättetalangen Andreas Vinciguerra. 19-åringen pekades ut som svensk tennis framtid och matchades med jämnårige Roger Federer under juniortiden.

Andreas Vinciguerra, tennis
010120 Tennis, Australian Open, Andreas Vinciguerra – Wayne Ferreira: Andreas Vinciguerra. © Bildbyrån -24342

Vinciguerra vann sin första APT-titel redan år 2000 som 19-åring och framtiden såg oerhört ljus ut. Men tenniskarriären blev tyvärr aldrig den som många hade hoppats på, inklusive han själv.

Redan 2001 noterades han för sin bästa notering på världsrankingen när han 20 år gammal nådde en 33:e plats. Därefter föll han snabbt på världsrankingen när skadorna tog över och karriären förstördes helt.

Vännen Federer

Långa uppehåll varvades med tillfälliga comebacker men Malmösonen lyckades aldrig få till det och fick lämna tennisens världselit i förtid.
– Det var en fantastisk rolig tid att spela, samtidigt som det har varit tufft med alla skador och så vidare. Jag kom tillbaka bra 2-3 gånger, men sedan höll det inte riktigt den sista gången jag försökte, säger Vinciguerra i en intervju med Kvällsposten.

Andreas Vinciguerra, tennis
110712 Tennis, Swedish Open: Presskonferens, Andreas Vinciguerra. © Bildbyrån – 30611

2013 tog Vinciguerra beslutet att avsluta karriären helt och hållet, 32 år gammal. Efter många års kämpande och slit hade han fått nog av spel på tennisens lägre nivåer.
– Att ha varit på den högsta nivån, för att sedan spela där. Det är annorlunda och då kände jag bara, nej. Nu får det vara nog. Jag sa till honom (min tränare) att det inte var någon idé då jag inte tänkte spela en match till, säger han till kvällstidningen.

Man kan lugnt säga att det gick bättre för ungdomsrivalen och barndomsvännen Roger Federer. Då han tog över tennisvärlden fullständigt och räknas i dag som en av de absoluta största genom tiderna.

Livet i dag

Vinciguerra och Federer håller kontakten fortfarande och hörs av då och då. Men svensken känner ingen missunnsamhet mot schweizaren för att han själv aldrig fick en framgångsrik tenniskarriär.
– Jag tänker inte så. Det är helt fantastiskt att det har gått så bra för honom. Vi har umgåtts sedan vi var i 12-årsåldern. Det är världens största idrottsman skulle jag säga, erkänner han i intervjun. 

Andreas Vinciguerra, tennis
030118 Tennis, Australian Open, Andreas Vinciguerra – Roger Federer: Australian Open är över för Andreas Vinciguerra efter förlusten mot Roger Federer © Bildbyrån – 26557 D

I dag är Andreas Vinciguerra 39 år gammal och har bosatt sig med familjen i utkanten av hemstaden Malmö. Efter tenniskarriären tog slut har han drivit bolag inom assistansservice men vill nu återvända till tennisen igen.
– Jag kan vara tränare och jobba med tävlingar. Jag vill i alla fall göra något med tennis och är öppen för det mesta, säger han. 

LÄS MER: Vann dubbla Davis Cup men flydde Sverige och försvann – så gick det sen för bortglömda tennishjälten

Få våra nyhetsbrev!