Wolfgang Pichlers urstarka ord – så låg demontränaren bakom sensationella skridskoguldet i VM: ”Jag grät!”

Wolfgang Pichlers urstarka ord – så låg demontränaren bakom sensationella skridskoguldet i VM: ”Jag grät!”

Nils van der Poel tog ett sensationellt VM-guld.
Hemma satt Wolfgang Pichler och grät.
– Det är en av de största idrottsöverraskningarna senaste 10–15 åren, säger demontränaren till Aftonbladet.

Få personer har betytt så mycket för en idrott i Sverige som Wolfgang Pichler betytt för skidskyttet i landet. Tysken gjorde stordåd med Magdalena Forsberg och har efter det varit förbundskapten för det svenska landslaget vid flera tillfällen.

Bakom jätteskrällen

När skidskytte-VM nu pågår så är Pichler att tacka för mycket av de svenska framgångarna, då det var han som utvecklade och tog fram stjärnor som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Det senaste året har dock Pichler lämnat för att i stället jobba som talangutvecklare på Sveriges Olympiska Kommitté, med främsta syfte att förbereda unga olympier för sina elitsatsningar.

190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Han har där haft mycket kontakt med Nils van der Poel. 24-åringen tävlade för Sverige i skridsko under OS 2018, men tog därefter plötsligt en paus på hela två år. När han väl återvände – med sikte på OS 2022 – så har han gjort det med bravur, och i går chockade han en hel idrottsvärld.

”Jag grät”

Van der Poel vann nämligen ett sensationellt guld på 5000 meter på VM i Nederländerna – och hemma i Tyskland var det en rörd Pichler som såg på loppet.

– Jag satt på cykeln och grät när min bror kom in. Han trodde jag var sjuk, men jag hade loppet på min dator och såg hur han kom närmare nederländaren (Patrick Roest) för varje varv, säger legendaren till Aftonbladet.

210211 Nils van der Poel of Sweden celebrates with his gold medal at the podium after winning in 5000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 11, 2021 in Heerenveen, Netherlands. Photo: Erik Pasman / PROSHOTS / BILDBYRÅN

Wolfgang Pichler menar att det är en bragd, det som van der Poel gjorde under torsdagskvällen.

– Jag måste säga att i mina ögon är det en av de största idrottsöverraskningarna senaste 10–15 åren att en person kommer tillbaka från ingenting egentligen och slår alla. Det är en världsnyhet. Jag har en djup respekt för honom. Jag har hjälp honom. Jag har stått bakom och följt honom. Jag har en stor respekt över hur hårt han kan träna och hur seriös han är. Men för att vinna i dag krävs det nerver. Han gjorde sitt bästa lopp och han gjorde det på ett VM. Jag har skickat honom en hälsning. Han är lite speciell, lite av en hippie, en riktig individualist och riktigt bra, berättar Wolfgang Pichler och tillägger sedan:

– Jag hoppas många svenska ungdomar ser vad som är möjligt. Jag är extremt glad i dag. Det är kul att se vad någon kan göra.

LÄS MER: Veteranens jättekritik mot Hanna Öberg – går till stenhård attack: ”Inte sett något värre på 20 år”

Få våra nyhetsbrev!