Wolfgang Pichlers galna löfte – efter Nils van der Poels sensationella VM och världsrekord: ”Den saken är klar”

Wolfgang Pichlers galna löfte – efter Nils van der Poels sensationella VM och världsrekord: ”Den saken är klar”

Nils van der Poel har två raka VM-guld och ett nyslaget världsrekord.
Då kommer Wolfgang Pichler med ett vågat löfte.
– Han kommer att vara i ännu bättre form då, säger han.

Sverige har fått en ny superstjärna i skridsko. Nils van der Poel tävlade under OS i Pyeongchang, men valde då, bara som 22-åring, att ta en paus från sporten för att i stället göra värnplikten.

Enorma succén

Han har dock sakta tagit sig tillbaka till sporten, och har under vintern levererat kanonresultat. Förhoppningarna om att han skulle kunna skaka om världseliten under VM fanns där – men att han skulle prestera på den nivån som han har gjort var det faktiskt få – om ens någon – som kunde förutspå.

210214 Nils Van der Poel celebrates after his world record in 10000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 14, 2021 in Heerenveen, Netherlands Foto: Eric Pasman / BILDBYRÅN

Under förra veckan så vann han först guld i 5000 meter, vilket var Sveriges första VM-guld i skridsko på närmare 50(!) år – och han följde upp det genom ett historiskt lopp i söndagen. Redan på förhand hade van der Poel pratat om hur mycket han såg fram emot loppet på 10 000 meter, och många pratade om att svensken, i den form han är i just nu, absolut skulle kunna hota världsrekordet.

Wolfgang Pichlers löfte

Precis så blev det. Van der Poel vann ett nytt VM-guld, och han gjorde det med historiens snabbaste lopp på distansen. Hemma i Tyskland följde Wolfgang Pichler tävlingen med nöje. Skidskytte-legendaren jobbar numera på SOK, och har där haft kontakt med Nils van der Poel och gett honom råd och tips om träning och tävling.

– Detta är en bragd av ett slag jag inte varit med om på många år. När Nils började göra bra tider i december förra året förstod jag att något var på gång, men knappast detta, säger Pichler till Expressen, och fortsätter:

– Det han gjort de här dagarna i Holland är bara rent fantastisk. Jag har knappt kunnat hålla tillbaka tårarna.

190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Men Nils van der Poel är inte färdig riktigt ännu – det menar åtminstone Wolfgang Pichler, som nu ger ett vågat löfte om skridskostjärnans framtid, och framför allt om OS nästa år.

– Han åker till Peking som favorit, den saken är klar. Och han kommer att vara i ännu bättre form då. Och göra än bättre tider, säger han.

LÄS MER: Nils van der Poels helt klockrena känga till rivalen(!) direkt i tv – efter nya världsrekordet i VM

Få våra nyhetsbrev!