Tina Thörners ilska mot höjda bensinpriset: ”Dödar landsbygden”

Motorlegendaren Tina Thörner kämpar för miljön.
Men samtidigt ilsknar hon till angående det höjda bensinpriset i Sverige.
– Vi får en massflykt till storstäderna. Då dör landsbygden, säger hon till Sportbibeln.

Tina Thörner är en av svensk motors största någonsin. Som kartläsare var hon en av sportens mest framgångsrika, och efter karriären har hon ägnat karriären åt motorer.

Kritiken till höjningarna

Men hon har samtidigt förstått att bilarna behöver bli skonsammare, och utsläppen mindre, om vi ska rädda miljön. Det hon dock inte förstår är Sveriges fortsatta höjningar av bensinpriset.

130629 Expertkommentator Tina Thörner under deltävlingen i STCC i Göteborg 29 juni 2013 i Göteborg .
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Hon föreslår i stället för att, som det är nu, ha samma kostnad i hela Sverige, införa zoner – där storstäderna betalar mer för bensinen, och småstäderna och glesbygden mindre.

– I Stockholm är det inte bra om alla ska köra bil varje morgon, men där finns kollektivtrafik och andra sätt att ta sig runt. Men bor man, som jag gjort, ute på Värmlandsnäs så går det två bussar om dagen, och det är långt till affärer och skola, säger hon till Sportbibeln, och fortsätter:

– Vi måste börja tänka i zoner. Bor man på ett ställe så tillhör man en zon, med ett pris, och bor man någon annanstans så blir det någonting annat. Det här går att lösa i dag. Vi måste börja tänka på vad som är rimligt för människor som bor i olika bakgrunder och har olika situationer, och utifrån det lösa problemen.

”Då dör landsbygden”

Tina Thörner tror att en fortsatt höjning av priset kan förgöra glesbygden.

– De som tjänar minst och bor längst ut behöver kunna vara med och bidra till ett växande samhälle. Nu utarmar vi det, och får en massflykt till storstäderna. Då dör landsbygden, säger hon.

190214 Tina Thörner during Rally Sweden on february 14, 2019 in Torsby.
Photo: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Tina Thörner jobbar själv med miljöfrågor som projektledare för FIA Smart Driving Challenge, som är ett globalt mästerskap med syfte att skapa ett mer hållbart körbeteende, både för plånboken och för miljön.

– Vi måste ta hand om miljön. Mitt jobb är ett steg och ett bidrag. Men i Sverige behöver vi ha en individuell skattesats, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!