Tina Thörner lämnade rallyn helt – det här gör den folkkära motorlegendaren i dag

Tina Thörner lämnade rallyn helt – det här gör den folkkära motorlegendaren i dag

Tina Thörner är en av Sveriges största inom motorsporten.
Efter de enorma framgångarna i sporten så slog hon igenom stort i tv–programmet Let’s Dance.
För Sportbibeln berättar Thörner om varför hon lämnat Sverige – och de dramatiska kidnappningsförsöken mitt i öknen.

Tina Thörner är en pionjär inom motorsporten. Som en av få kvinnliga kartläsare nådde hon enorm framgång under 90- och 00-talet.

På meritlistan finns bland annat tre VM-titlar för damer, en andraplats i Dakarrallyt samt två världscuptitlar, det tillsammans med män.

”Suger i tarmen när man är på rally”

Men de otroliga framgångarna till trots så saknar inte Thörner jobbet som kartläsare.

– Jag är en sån människa; när det är färdigt så är det färdigt, jag tänker inte om det hade kunnat bli bättre si eller så. Det är samma… det är många som frågar mig om barn, att jag inte har några. Varför ska jag tycka eller tänka om det? Det är sån slöseri på energi och tankekraft. Det är bara så, och då går jag framåt, har hon tidigare sagt till Sportbibeln.

– Sen är det klart att jag kan reflektera, och att det suger i tarmen om man är på rally. Men det handlar om mindset, att inte älta. Man kan bara fokusera på nästa grej.

910810 Motor, Rally, Snapphanerallyt: Tina Thörner, Huddinge MK
© Bildbyrån – 15250

Vid upprepade tillfällen under Dakarrallyt blev hon dessutom utsatt för väpnade kidnappningsförsök.

– När vi var ute i öknen såg de ju bara en inkomstkälla. Här kommer 300 bilar och alla är fulla med pengar. Vi var tvungna att ha kontanter för att kunna ge bort och var nästan beredda på det. Någonstans måste du vara medveten om att det här kan hända, att du kan få en AK-pistol mot huvudet av folk som vill ha pengar, har hon sagt.

Därför lämnade hon Sverige

I dag lever Thörner ett betydligt lugnare liv. Sedan några år tillbaka är hon projektledare för ”FIA Smart Driving Challenge”, som går ut på att en app i kombination med Bluetooth-avläsning tar in data från din körning, och som involverar hela 144 länder. På så sätt uppmuntras förare att köra smartare och säkrare – både för plånboken och miljön.

I en intervju med Allas, som kom under våren, så berättade Thörner att hon dessutom är initiativtagare till en digital skolplattform för elever i utvecklingsländer, hon stöttar även barnhem i Centralafrikanska republiken – och har dessutom nyligen släppt en bok om sitt liv, både privat och inom rallysporten.

Foto: BIldbyrån

Sedan många år har hon dessutom lämnat Sverige.

– Jag har varit invandrare i fyra länder. Jag är lite som en kameleont, anpassar mig efter där jag är. Men jag har alltid flyttat utifrån jobb, inte för någon kille eller familj, eller så. Motorsporten har tagit mig över hela världen. Bilindustrin finns i Frankrike, Tyskland, Frankrike, Belgien, Schweiz och Asien. Bor man, som jag gör, i Schweiz blir det väldigt smidigt och bo där, har hon sagt till Sportbibeln.

Saknar du Sverige?

– Det jag saknar är familjen, sen är Sverige och Värmland fantastiskt. Sen… när man bor runt så har man inte fått rötter någonstans på samma sätt. Jag är lite av en globetrotter, men jag är enormt stolt och tacksam för min familj och för Värmland.

Dela för att hylla Tina Thörner – en äkta legendar inom svensk motorsport!

Få våra nyhetsbrev!