Svenskens historiska möte med Mike Tyson – och boxningsikonens 4 oförglömliga ord till honom

Han är den ende svensken som gått en match mot Mike Tyson.
Nu avslöjar Håkan ”The Rock” Brock de fyra oförglömliga orden som boxningsikonen sa till honom.
– Hade jag mött honom två månader senare hade jag kanske slagit honom, säger han till SportExpressen.

Han hör till boxningsvärldens allra största ikoner genom tiderna. Mike Tyson var bokstavligen ett monster att möta i ringen och hade en vinnarskalle samt en högerkrok som få andra.

Ikonen Tyson

”Iron Mike” blev den yngste världsmästaren i tungvikt genom tiderna och ansågs länge som ”oslagbar” i ringen. Han vann sammanlagt 50 av 58 matcher under karriären och imponerande nog gjorde han det med hela 44 knockouts eller tekniska knockouts.

Mike Tyson, boxning
0111013 Boxning, Mike Tyson © Bildbyrån – 24844

Amerikanen var skrämmande men vad få vet om är att det finns en svensk som faktiskt gått upp i ringen mot honom. När Tyson var 18 år och fortfarande okänd gick han en match mot svenske Håkan Brock i finska Tammerfors 1984.

Ende svensken

Svensken med smeknamnet ”The Rock” var en av Sveriges främsta amatörboxare och hade vunnit SM-guld i både tungvikt och supertungvikt. Nu väntade en finalmatch mot den unge Mike Tyson och det skulle bli en väldigt jämn tillställning.
– Alltså, jag hade ingen speciell respekt för honom eller nånting sånt. Jag vann första ronden, andra var jämn, och han vann tredje. Ungefär så var det. Det var fem domare. Två domare hade 59-59, och tre domare hade 58–59. Det var så väldigt, väldigt nära. Men han vann, säger Brock i en intervju med SportExpressen men erkänner att en avgörande detalj avgjorde.
– Hade jag mött honom två månader senare hade jag kanske slagit honom, säger han.

Håkan Brock, boxning
850210 Boxning, Malmö: Håkan Brock under en träning. Foto: BILDBYRÅN / 7700

Svensken hade nämligen drabbats av körtelfeber under OS i Los Angeles, några månader tidigare. Därför hade han inte kunna träna normalt inför turneringen i Tammerfors.

Tysons ord

Bara två år senare erövrade Tyson världen och skrev historia genom att vinna WBC-tungviktsbältet som den yngsta någonsin. Men Brock skulle också komma till proffslivet i USA och flyttade till Florida 1989.

Håkan Brock, boxning
080924 Boxning, Håkan Brock, byggnadsarbetare: Håkan Brock, ex-boxare och numera byggnadsarbetarre © Bildbyrån – 29379

Det blev 14 matcher under två år i USA och han gå upp i ringen på klassiska boxningsställen som Las Vegas och Atlantic City. Här skulle även ”The Rock” springa på ”Iron Mike” igen och amerikanske storstjärnan levererade fyra oförglömliga ord till svenske fajtern i form av ”kommer du ihåg mig?”.
– Vi var nånstans på hotellet, och så kom han fram till mig och frågade om jag kom ihåg honom. Det hörde ju alla journalister så det stod i tidningarna dagen efter: ”Tyson undrar om jag kommer ihåg honom”. Det var lite kul, säger Brock i intervjun.

Fyllt 60 år

I dag är Håkan Brock nyss fyllda 60 år. Boxningskarriären fick ett tråkigt slut på grund av att han hämmades av blodproppar i vänstra axeln under flera år.

Men 35 år efter den där matchen mot självaste Mike Tyson i Tammerfors påminns han fortfarande om den. Då han blev den ende svensken någonsin att ha gått en match mot honom – och nästan vunnit.
– Det är kul, att ha gjort det. Men det finns ju en tråkigare sida med det hela också, med propparna. Man kan skoja om det – att det skiljer en miljard i prispengar mellan oss. Det är de summorna det handlar om. Men vad som hade hänt utan propparna, det kan man ju bara spekulera i, säger han till kvällstidningen.

Dela artikeln för att hylla Håkan ”The Rock” Brock!

LÄS MER: Bilderna på Mike Tyson, 53, får en hel värld att tappa hakan – har tappat 63(!) kilo på två år

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!