Svenske OS-legendarens utspel efter världsrekordet och dubbla VM-gulden: ”Ge Nils van der Poel Bragdguldet!”

Dubbla VM-guld och ett nytt världsrekord.
Nu vill Tomas Gustafson se att Nils van der Poel vinner Bragdguldet.
– Vi som vet vad som ligger bakom detta vet att det är bragdstämpel på det, säger legendaren till Sportbibeln.

Sverige har fått en ny superstjärna inom skridsko. Efter ett mer än två års långt uppehåll så återvände Nils van der Poel till sporten under hösten och vintern – och när han fick en reservplats till VM såg han till att ta vara på det.

Enorma succén

Svensken inledde med att vinna guld på 5000 meter – och när han väl klev in till favoritdistansen på 10 000 meter så gjorde han det som jättefavorit, med både chans och förhoppningar om ännu ett guld. Precis så blev det också – men van der Poel nöjde sig inte med det.

210211 Nils van der Poel of Sweden celebrates his first place at the podium after winning the 5000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 11, 2021 in Heerenveen, Netherlands. Photo: Erik Pasman / PROSHOTS / BILDBYRÅN

Svensken åkte dessutom i mål med den snabbaste tiden någonsin, och när han åkte från VM gjorde han det alltså med dubbla VM-guld och ett nyslaget världsrekord. Van der Poel har hyllats makalöst i hela idrotts-Sverige, och när han åker till OS nästa år så gör han det som en given guldkandidat.

”Det är bragdstämpel”

Men dessförinnan så hoppas Tomas Gustafson att van der Poel belönas för sin magiska insats här hemma i Sverige. När Sportbibeln pratar med legendaren, som under sin aktiva karriär vann hela tre OS-guld i skridsko, om eventuellt bragdguld för van der Poel så svarar han med besked.

– Det skulle ju inte hamna fel om det hamnar hos Nils. Man får ha respekt för andra bedömningar, men vi som vet vad som ligger bakom detta vet att det är bragdstämpel på det. Det är första guldet på distans-VM någonsin, och på det sättet, med förutsättningarna han har här hemma… det är inte så att allting ligger serverat framför en som skridskoåkare i Sverige, säger Gustafson till Sportbibeln.

STOCKHOLM 20180604 SkridskoÂkaren och OS-medaljˆren Tomas Gustafson anl‰nder till SOK:s och Parasport Sveriges gemensamma fest i Stadshuset fˆr att fira deltagarna i OS i PyeongChang. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT

Tomas Gustafson har själv kommenterat sändningarna från VM, och har minst sagt varit nöjd med vad han har fått se från Sveriges nya skridskostjärna.

– Det är ju en fröjd att se det här. Och det har varit magiskt kul att kommentera. Jag tycker att sporten är förtjänt av det här, att det kommer en kille som gör det på ett lite annorlunda sätt, att det kommer någon och dundrar in som Nils gör. Plötsligt står han högst upp på pallen två gånger och det ger en fin krydda till sporten, säger han.

LÄS MER: Rivalens hårda kritik efter van der Poels makalösa världsrekord: ”Det är inte rättvist”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!