Rivalens hårda kritik efter van der Poels makalösa världsrekord: "Det är inte rättvist"

Rivalens hårda kritik efter van der Poels makalösa världsrekord: ”Det är inte rättvist”

Nils van der Poel är fullständigt glödhet just nu efter dubbla VM-guld och världsrekord.
Men nu kommer hård kritik från rivalen Pavel Kulizhnikov som kallar rekordet orättvist.
– Hur kan jag jämföra mig med gamla åkare?, svarar van der Poel enligt AD.

Senaste dagarna har Nils van der Poel helt exploderat på den svenska idrottskartan och överträffat alla möjliga förväntningar. Från ingenstans gick 24-åringen och chockade hela skridskovärlden med dubbla VM-guld och ett sanslöst världsrekord under distans-VM i Heerenveen.

Rivalens kritik

Svenska VM-guldhjälten har hyllats enormt efter bragden och framförallt världsrekordet på 10 000 meter med tiden 12.32,94. Men alla är inte lika imponerande av van der Poels rekordlopp, för nu ifrågasätts den snabbaste noteringen på distansen genom tiderna.

Nils van der Poel, skridskor
210214 Nils Van der Poel of Sweden celebrates his world record in 10000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 14, 2021 in Heerenveen, Netherlands Foto: Erik Pasman / BILDBYRÅN

Det är konkurrenten Pavel Kulizhnikov som kommer med hård kritik efter svenskens världsrekord.
– Det slås rekord och jag tycker inte att det är rättvist, säger rivalen enligt nederländska tidningen AD. 
– När jag knöt mina skosnören kände jag vinden i ryggen och efter det kände jag det överallt. Det var inte så förr och jag tycker inte att det är rättvist om vinden ligger i ryggen på åkarna i stället för att färdas uppåt. 

Fått medvind

Ryske åkaren pratar om luftventilerna som är monterade inuti arenan Thialf i Heerenveen. Luftventilernas syfte är att skapa ett skyddande hölje mellan isen och publiken men i höstas vreds ventilerna så att även åkarna skulle komma att påverkas att lufttrycket.

Därefter har åsikter väckts om att åkarna kan få medvind under loppen, enligt tidningen AD. Arenaägarna hävdar dock att iskvaliteten och det låga lufttrycket väger upp för luftventilerna.

Nils van der Poel, skridskor
210211 Nils van der Poel of Sweden celebrates his first place at the podium after winning the 5000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 11, 2021 in Heerenveen, Netherlands. Photo: Erik Pasman / PROSHOTS / BILDBYRÅN

Men kritiken kvarstår ändå.
– Anledningen till att folk åker så snabbt i Thialf? Den snabba isen och ventilationen, säger även ryskan Natalja Voronina till nederländska tidningen.

Svenska svaret

En annan konkurrent som inte alls håller med om kritiken är storstjärnan Patrick Roest.
– Det är skitsnack. Van der Poel åker bara på en bisarrt bra tid här. Det är synd att folk pratar om ventilationen i stället för att bara njuta av skridskoåkningen, för van der Poel gör något vackert, säger han i ett uttalande.

Även Nils van der Poel har svarat på kritiken efter sitt världsrekord. Och han kan förstå problematiken.
– Jag tycker det är synd, säger svensken till tidningen AD och syftar på luftventilerna i arenan.
– Jag är den snabbaste mannen någonsin på 10 000 meter och jag är den snabbaste just nu. Men hur kan jag jämföra mig med gamla åkare? 

LÄS MER: Så mycket pengar får Nils van der Poel efter dubbla VM-guld och världsrekord: ”Ska njuta av det här nu”

Få våra nyhetsbrev!